Građani koji ne mogu dokazati porijeklo imovine plaćati će porez po stopi od 54 posto?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Primjerice ako netko stekne imovinu za koju je izdvojio dva milijuna kuna, a njegova su ukupna primanja kroz godine bila milijun kuna, na razliku od milijun kuna, prema sadašnjem zakonu, plaća dodatni porez od 40 posto.

Građani čija je imovina znatno veća od primanja i koji ne mogu dokazati da su na nju platili porez od 2017. godine bi, usvoji li Sabor Vladin prijedlog, mogli plaćati 'kazneni porez' po stopi od 54 posto, piše Novi list.

Primjerice ako netko stekne imovinu za koju je izdvojio dva milijuna kuna, a njegova su ukupna primanja kroz godine bila milijun kuna, na razliku od milijun kuna, prema sadašnjem zakonu, plaća dodatni porez od 40 posto.

Sadašnja Vlada predlaže ukidanje stope od 40 posto, odnosno njezino snižavanje na 36 posto i ona se trebala obračunavati i na neprijavljeni dohodak koji je razotkrila vrijednost stečene imovine. No, između prvog i drugog čitanja Vlada je odlučila dodatno kazniti one koji ne prijavljuju sva svoja primanja pa će se na utvrđeni nesrazmjer plaćati porez po stopi od 36 posto, ali će se tako utvrđeni porez uvećavati za još 50 posto. Iako to nije tako propisano u zakonu, jer je Ministarstvo financija očito željelo zadržati najvišu stopu u porezu na dohodak od 36 posto, građani za koje se utvrdi nesrazmjer imovine i prihoda na tu će razliku zapravo plaćati porez od 54 posto.

Čini se da je kažnjavanje onih koji su izbjegli prijaviti svu svoju zaradu i tako su izbjegli plaćanje poreza u punom iznosu još jedna stvar oko koje su Most i HDZ postigli dogovor između dva čitanja poreznih zakona.

Naime, Mostov zastupnik Maro Kristić još se u prvom čitanju poreznih zakona zalagao za to da se građane koji izbjegavaju plaćanje obveza državi jače kažnjava, odnosno da se na utvrđenu razliku naplati stopa od 54 posto. To se na kraju i postiglo odredbom koja kaže da se na drugi dohodak koji je utvrđen kao razlika između vrijednosti imovine i dokazanih sredstava za njezino stjecanje plaća porez po stopi od 36 posto, te da se tako dobivena obveza povećava za 50 posto, piše Novi list.

Komentari (18)
 • miami
  miami 20:19 2.12.2016.

  Porasti će konačno promet i financijskim tvrtkama , koja se bave procjenama financijske
  imovine i sl…..Odjednom know how,će procvasti u upisu temeljnog kapitala……na mnogim
  početnim temeljnim kapitalima..i evo ti porijekla…

 • delboy
  delboy 20:09 2.12.2016.

  dragon2000


  Ovo je takva budalaština jer 99% ljudi ne mogu dokazati svoju imovinu jer je naslijeđena, darovana itd. Ovo samo može dovesti do odljeva novaca i smanjenja investicija.

  pa ako je naslijeđena, onda imaš valjda rješenje o nasljeđivanju. ako je darovana, opet postoji način da se dokaže, ako već nema ugovora. uglavnom, ja ovaj zakon ne podržavam nego podržavam vraćanje starog zakona o porijeklu imovine. tko ne može dokazati porijeklo imovine, oduzet će mu se ta imovina.

 • DATA
  DATA 17:02 2.12.2016.

  Gle ako ovaj zakon prođe …možda odjednom naša zemlja postane najbogatija u svjetu …mislim od silnog naplaćenog poreza

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!