Gotovo milijarda kuna iz EU za studentske domove

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 25. kolovoz 2016. u 22:01
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Godišnje više od četiri i pol tisuće hrvatskih studenata ne može dobiti traženo mjesto u domu.

Za razliku od europskih visokih 17 posto, u Hrvatskoj tek 6,69 posto studenata živi u studentskim domovima. Godišnje više od četiri i pol tisuće hrvatskih studenata s podnesenim zahtjevom za studentski smještaj ispunjava propisane kriterije, no do smještajnih jedinica zbog sustavne potkapacitiranosti domova u konačnici ipak ne dođe.

O važnosti problema smještaja svjedoči i nekolicina provedenih studija koje su pokazale da 59 posto studenata upisanih na institucije visokog obrazovanja u Hrvatskoj uspješno završi studij, dok njih 41 posto studij prekine – i to upravo najčešće zbog nedostatka financijskih sredstava. Stoga je Republika Hrvatska za jedan od primarnih ciljeva postavila podizanje standarda studentskog života i kvalitete studija, kao i povećanje pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s posebnim naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. Postavljeni će se ciljevi realizirati uz pomoć europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godine, priopćilo je sredinom kolovoza Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

U tu svrhu raspisan je poziv ‘Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju’ ukupne vrijednosti 934 milijuna kuna kroz koji se dodjeljuju bespovratna sredstva za izgradnju nove infrastrukture studentskih domova te za rekonstrukciju i modernizaciju postojeće infrastrukture. Europska unija sufinancira 85 podržava prihvatljivih troškova dok se ostatak sufinanciran nacionalnim sredstvima.

”Ulaganje u mlade ljude i u njihovo znanje kroz poboljšanje uvjeta studiranja i studentskog standarda prepoznali smo kao jednu od najvažnijih aktivnosti za izgradnju društva temeljenog na znanju te dugoročan i održiv razvoj naše domovine”, poručio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić. Do sada su u okviru poziva potpisani ugovori s osam korisnika, ukupne vrijednosti preko 987 tisuća kuna. Kao potpisnici na nekoliko različitih projekata navode se Sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Dubrovniku, zatim Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici Virovitica i Međimursko sveučilište u Čakovcu.

Komentirajte prvi

New Report

Close