Gospodarenje otpadom donijet će 6000 novih radnih mjesta

Autor: Petra Maretić Žonja/VLM , 11. ožujak 2014. u 09:10
Glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i zamjenik glavnog urednika Poslovnog dnevnika Marko Biočina/D. Višnjić/PIXSELL

Sustav gospodarenja otpadom potencijalno je najbrže rastući segment ekonomije.

Gospodarenje otpadom za Vladu i državu je prvoklasno gospodarsko pitanje i potencijalni generator radnih mjesta.

Poručio je to Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode na jučer održanoj tiskovnoj konferenciji u Poslovnom dnevniku koji je tom prigodom posebno naglasio važnost povećanja recikliranog otpada. Europa takav pristup provodi već dulje vrijeme, a ulaskom Hrvatske u EU i mi smo se obvezali uspostaviti moderni i efikasni sustav gospodarenja otpadom. Zanimljiv je podatak iz Eurostata da čak 92 posto otpada u Hrvatskoj završava na deponijima dok je prosijek EU 40 posto. Drugim riječima, lošim gospodarenjem otpadom iz ruku nam "cure" milijarde.  "Studija Europske komisije pokazuje da, kada bi se poštivali svi propisi vezani za gospodarenje otpadom, direktni prihodi u sektoru upravljanja otpadom porasli bi za 42 milijarde eura.

Isto tako procjene su da bi se do 2020. godine stvorilo 400.000 novih radnih mjesta", rekao je ministar Zmajlović.  Njegovo ministarstvo zbog toga je kao jedan od strateških ciljeva zacrtalo izgraditi održivi sustav gospodarenja otpadom u kojem planiraju i broj zaposlenih sa današnjih šest na čak dvanaest tisuća. A taj sustav podrazumijeva otvaranje centara za gospodarenje otpadom, sanaciju odlagališta do 2018. godine, otvaranje malih tvornica za obradu otpada,… Tko će to sve platiti? "Na raspolaganju do 2020. godine imamo 4,5 milijardi kuna iz strukturnih fondova Europske unije. Više nitko ne može reći da je problem novac", zaključio je Zmajlović.  Ne ispoštujemo li obvezu i ne izgradimo li cijeli sustav centara za gospodarenje otpadom plaćati ćemo visoke penale. A kazne su, kaže Zmajlović, prema iskustvima drugih, ogromne.

 Ipak, dodao je, stvari se mijenjaju i idu na bolje. Dokaz je da je u zadnjih šest mjeseci čak 140 gradova i općina pokrenulo primarnu selekciju otpada. Oni koji pak to ne uvedu i ne smanje količinu otpada plaćat će naknadu. Svi ovi potezi, otkrio je, vjerojatno će donijeti i određena poskupljenja komunalnih usluga u gradovima i općinama koji su do sada imali nisku cijenu tih usluga.  Svjesni koliki se potencijal krije u pametnom gospodarenju otpadom i kako će on rezultirati novim poslovnim prilikama za domaća poduzeća Poslovni dnevnik je odlučio pokrenuti cjelogodišnji projekt "Gospodarenje otpadom" koji počinje 12. ožujka konferencijom Gospodarenje otpadom 2014./Waste expo 2014. "Sustav gospodarenja otpadom potencijalno je najbrže rastući segment ekonomije. Želimo pomoći da se taj potencijal iskoristi te da postane prilika za rast gospodarstva", rekao je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika. 

Gospodarenje otpadom 2014.

Kako iskoristiti bačene milijarde

Konferencija Gospodarenje otpadom 2014./Waste expo 2014. imati će tri panel diskusije i to Komunalni otpad- kako iskoristiti bačene milijarde, Spaliti, obraditi ili kompostirati- ekološke tehnologije razdora te Obrada otpadnih voda, poluge gospodarskog rasta. Između diskusija predavanja će održati Renato Šarc sa Instituta za održivi menadžment i tehniku gospodarenja otpadom sa Sveučilišta Leoben te Steve Creed, direktor odsjeka Održivog korištenja resursa poslovnog sektora, WRAP iz Velike Britanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close