Golf na Srđu nikad bliže realizaciji, što će reći javnost na 30% manje betona?

Autor: Marija Crnjak , 20. prosinac 2012. u 14:23
'Podebljani' javni sadržaji na Srđu, vjeruju investitori, odobrovoljit će javnost/PIXSELL

Investitori projekta iza kojeg stoji izraelski poduzetnik Aaron Frankel vjeruju da će projekt proći i zato što su smanjili obujam gradnje.

Studija utjecaja gradnje golf-resorta na Srđu na okoliš kreće u javnu raspravu usred božićnih i novogodišnjih praznika, 27. prosinca. Trebala bi to biti jedna od posljednjih etapa koje prethode realizaciji kontroverznoga projekta izraelskoga investitora Aarona Frenkela vrijednog oko 6,5 milijardi kuna.

U tvrtki Razvoj golf ističu da su, zbog građana Dubrovnika, smanjili početne brojke planiranih smještajnih kapaciteta. Zbog protivljenja lokalne vlasti, Dubrovačko-neretvanske županije na čelu s Nikolom Dobroslavićem, te dijela stučne javnosti koju je predvodilo Društvo arhitekata Dubrovnik te ekološke udruge, tvrtka Razvoj golf početkom ljeta prošle godine odlučila je privremeno obustaviti sve aktivnosti na projektu Golf na Srđu. Vlada Zorana Milanovića podržala je projekt, koji je u međuvremenu dorađen, a nakon dvije neuspjele verzije, početkom prosinca Ministarstvo zaštite okoliša donijelo je Studiju utjecaja na okoliš koja upravo ide u javnu raspravu. Iako se i dalje očekuje da će dio javnosti biti strogo protiv golfa na Srđu, investitori vjeruju da će projekt proći, dijelom zato što su smanjili obujam gradnje i pojačali javne sadržaje, no dijelom i zbog političke potpore koju je projekt dobio smjenom državne vlasti."Za oko 30 posto smanjili smo broj smještajnih kapaciteta koji će se graditi te povećali broj javnih, odnosno nekomercijalnih sadržaja, što je velik kompromis na koji smo bili prisiljeni. Nadam se da ćemo uskoro krenuti korak dalje s investicijom", rekao nam je Ivan Kusalić, drektor tvrtke Razvoj golf.

Maja Grgurić, pomoćnica direktora za odnose s javnošću, ističe da je u projekt uvršten više od 10 kilometara dug kružni park koji sustavom javnih gradskih parkova, šetnicama, konjičkim i biciklističkim stazama povezuje sve tri tvrđave, kao i ostatke tvrđava. "U sklopu kružnog parka bit će povijesni i edukacijski sadržaji te različiti parkovi. Osim smanjena obujma planirane gradnje, mijenja se i njihova pozicija, tako da je cijeli središnji dio platoa Srđa ostavljen bez planirane gradnje. U sklopu projekta planirana je i polivalentna sportska dvorana uz koju će biti otvorena sportska igrališta otvorena za javnost", kaže Grgurić. Drugim riječima, osim dvaju golfskih igrališta, umjesto 268 vila i 1600 apartmana na Srđu bi se prema izmijenjenoj verziji projekta trebalo graditi 240 vila i 408 apartmana te dva hotela visoke kategorije, jedan sa 250 soba te manji, butique hotel. Predviđena je i gradnja amfiteatra, konjičkog kluba, parkova, šetnica te brojnih drugih javnih sadržaja, ističu predstavnici investitora. Cjelovita studija i tri sažetka bit će objavljeni na službenim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode, prostornog uređenja i graditeljstva, kao i na stranicama Dubrovačko-neretvanske županije.

Arhitekti i dalje protiv: 

Amputirat će vitalni dio grada

Unatoč smanjenu obujmu izgrađenosti i povećanim javnim sadržajima, Društvo arhitekata Dubrovnika (DAD) projekt golf-resorta na Srđu i dalje smatra čistim nekretninskim biznisom koji će amputirati vitalni dio Dubrovnika. Podsjećaju i na to da je donošenje studije utjecaja na okoliš politička odluka, jer treća verzija studije nije dorađena u odnosu na prethodne dvije koje zbog manjkavosti nisu prošle. "Gradnja nekretnina na Srđu koje će biti prazne deset mjeseci čisti je špekulantski projekt koji će upropastiti jedinu rekreacijsku površinu grada", ističe Marija Kojaković, predsjednica DAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close