Godišnja izvješća podnijelo tek 40% obveznika, Fina ih prima do 6. travnja

Autor: Suzana Varošanec , 31. ožujak 2015. u 13:08
Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

Vlado Brkanić, glavni urednik RRiF-a smatra da je riječ o zabrinjavajućem podatku, te da je rok prekratak.

Danas ističe rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe za 2014. godinu, a  prema posljednjim podacima tu je obvezu  izvršilo tek 40-ak posto obveznika. Naime, svoje godišnje financijske izvještaje za statističke i druge potrebe za 2014. godinu u razdoblju od 1. siječnja do 30. ožujka 2015. godine  zaključno do 13 sati podnijelo je 43.609 obveznika. Priopćila je to Financijska agencija kojoj se inače navedena izvješća podnose, čime se otvara pitanje je li riječ o običaju da se sve radi u posljednji čas ili su rokovi prekratki.

Prezentirajući svoje podatke Fina je danas navela kako to znači da "više od 60.000 obveznika još nije ispunilo zakonom propisanu obvezu iz Zakona o računovodstvu (NN 109/07 i 54/13)". Pored toga, podsjećajući još jednom obveznike da rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe za 2014. godinu ističe danas, 31. ožujka 2015. godine, iz Fine obavještavaju sve obveznike predaje godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe za 2014. godinu, da će Financijska agencija sve do 6. travnja zaprimati izvještaje u poslovnim jedinicama u redovnom radnom vremenu i putem WEB aplikacije 24 sata. A kako napominju moguće su i poteškoće u radu aplikacije, i to upravo zbog velikog broja obveznika koji pristupaju WEB aplikaciji, te stoga mole za strpljenje.

Vlado Brkanić, glavni urednik RRiF-a smatra da je riječ o zabrinjavajućem podatku, iako kaže da se može pretpostaviti kako će dobar dio njih svakako svoju obvezu izvršiti danas ili u naknadnom roku.

"Ne vjerujem kako bi se ovih 60 tisuća obveznika odlučilo na likvidaciju, koju inače provodi sudski registar pri trgovačkom sudu ako se tri godine za redom Fini ne podnesu ovi godišnji financijski izvještaji", kaže Brkanić, napominjući da je Fina na jedan razuman način omogućila rješenje u naknadnom roku dok se još financijski podaci obrađuju.

"Ovaj dodatni rok do 6. travnja najvjerojatnije je vezan uz obradu koja je u tijeku, pa u tom smislu rokovi prema drugim korisnicima financijskih izvještaja neće biti ugroženi", kaže on. Inače Brkanić smatra da je rok koji je kod nas postavljen jednostavno prekratak, posebice to ističe u odnosu na Njemačku, gdje se financijska i porezna izvješća predaju u roku od devet mjeseci. U Hrvatskoj, pak, rok za predaju izvješća za porezne svrhe određen je krajem travnja, pa se prema Brkaniću i dio razloga za navedeno kašnjenje nalazi u činjenici što računovodstveni uredi koji se bave sa sastavljanjem izvještaja ne stignu ih napraviti za svoje brojne korisnike.

Naime, njima je ipak najbitniji rok ispuniti zahtjeve za poreznu prijavu, zaključuje Brkanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close