Godišnja inflacija u travnju usporila na 3,3 posto

Autor: Jadranka Dozan , 15. svibanj 2013. u 22:00
Voće prošli mjesec skuplje 4,6%

Osim posustale potrošnje, inflaciju prigušuju i jeftinija goriva.

Iako su proizvodi i usluge koji čine košaricu za izračun indeksa potrošačkih cijena u travnju u prosjeku poskupjeli 0,4 posto, na godišnjoj razini inflacija od kraja siječnja stalno usporava.

Prošli se mjesec spustila na 3,3 posto, a prema Zavodu za statistiku, još u siječnju premašivala je pet posto. Trenutna godišnja inflacija ne malim dijelom još odražava učinak lanjskih povećanja administrativno reguliranih cijena struje i plina (iz svibnja 2012.) te cijena prehrane, na čiji je rast poticajno djelovala prošloljetna suša. Tako analitičari Raiffeisen banke naglašavaju da bez cijena energije godišnji rast cijena iznosi osjetno manjih 2,5 posto, a isključi li se i kategorija prehrane, pića i duhana, potrošačke su cijene u odnosu na lanjski travanj više za 1,2 posto.Ipak, učinak baznog efekta polako se topi, a u slučaju poskupljenja energenata za kućanstva (i struja i plin po 20-ak posto) on će se osjetiti još u svibnju.

Istodobno, osim posustale domaće potražnje, ublažavajuće na godišnju inflaciju djeluju cijene tekućih goriva, koje su pojeftinile, pa su i cijene prometa niže 3,1 posto na godišnjoj razini. U usporedbi s ožujskim cijenama, u travnju su se porastom istaknule cijene odjeće, koje su s novim kolekcijama skočile pet posto. Usto, inflatorni su pritisci prošli mjesec dolazili i od 4,6 posto viših cijena voća. Nasuprot tomu, mjesečnu su inflaciju prigušile 1,4% niže cijene prometa, prije svega zbog pada cijena sirove nafte na svjetskim tržištima u ožujku te pada cijena goriva. U četiri mjeseca cijene su u prosjeku porasle 1,1 posto, a u tome nije bilo doprinosa mlijeka i mlječnih proizvoda, koji su ovih dana u fokusu zbog poskupljenja. Ekonomisti uglavnom očekuju da će stopa inflacije ove godine biti slična ili malo niža od prosječnih 3,4 posto u 2012. 

Komentirajte prvi

New Report

Close