GO SDP-a utvrdio koalicijsku listu kandidata za europske izbore

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. ožujak 2013. u 16:17
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Glavni odbor SDP-a danas je utvrdio koalicijski sporazum s HNS-om i HSU-om o zajedničkom izlasku na izbore za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Glavni odbor SDP-a danas je utvrdio koalicijski sporazum s HNS-om i HSU-om o zajedničkom izlasku na izbore za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu te potvrdio izbornu listu s 12 kandidata, na kojoj SDP ima devet, HNS dva, a HSU jednog člana.

O tome je nakon sjednice novinare izvijestio predsjednik Glavnog odbora Josip Leko, rekavši kako listu predvodi SDP-ovac Tonino Picula, slijede njegovi stranački kolege Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo i Sandra Petrović Jakovina.

Na šestom mjestu je HNS-ov Jozo Radoš, a slijedi HSU-ova Marija Ilić, SDP-ovka Sabina Glasovac, HNS-ovka Vedrana Gujić, te SDP-ovci Ivica Lukanović, Melita Mulić i Snježana Španjol.

Leko je izvijestio kako je s HNS-om i HSU-om sporazumom dogovoreno da će se troškovi izbora financirati zavisno od izbornog rezultata, te da će izborni program i platformu utvrditi vodstva stranaka zajedno s kandidatima.

Picula, koji je nositelj liste, izjavio je kako su na listi možda javnosti manje poznate osobe, ali i naglasio kako je riječ o ljudima koji su se potvrdili u svojim sredinama.

„Vjerujem da je koalicijska lista dobro izbalansirana“, rekao je, istaknuvši kako listu čine ljudi koji dobro reflektiraju politiku SDP-a unazad 20 godina.

„Osjećam odgovornost pred biračima da se i glasovima naših građana ta lista doista i nađe na prvom mjestu nakon 14. travnja“, poručio je Picula.

Ustvrdio je kako je SDP, što se europskih poslova tiče, pokazao i kontinuitet i diskontinuitet – početkom 2000-ih SDP-ova politika značila je diskontinuitet onoj iz 1990-ih kada je Hrvatska bila izolirana, kao i krajem 2011. kada je dolaskom Kukuriku koalicije na vlast prekinut kontinuitet HDZ-ove vlasti.

Kontinuitetom SDP-a smatra, pak, njegovu politiku još od 2000., kada je SDP počeo otvarati vrata prema EU.

„Na neki način to sada i dovršavamo i siguran sam da će se SDP kao stranka, preko kandidata koji će biti izabrani, pokazati kao dovoljno ozbiljna da artikulira hrvatske interese, a što je još važnije određene političke vrijednosti na temelju povjerenja hrvatskih birača“, rekao je Picula.

Novinari su Leku, kao predsjednika Hrvatskog sabora, upitali kako komentira sinoćnju izjavu Ruže Tomašić, saborske zastupnice HSP-a dr. Ante Starčević, da je Hrvatska samo za Hrvate, a da su svi ostali gosti.

Leko je odgovorio kako, kao i u slučaju diskriminirajuće izjave Zdravka Mamića, smatra da Hrvatska jest i želi graditi društvo koje se temelji na ljudskim pravima i temeljnim slobodama svih građana, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

„I jučer i danas mislim da se i na jednu i na drugu izjavu trebaju očitovati hrvatski građani i institucije države i društva, te da osude diskriminaciju, govor mržnje i netrpeljivost. Mi gradimo društvo razumjevanja, tolerancije, uvažavanja različitosti i od toga nećemo odustati“, poručo je.

Upitan misli li da je opasnije kada takve poruke šalje saborska zastupnica koja želi u Europski parlament ili kada ih upućuje Zdravko Mamić, Leko je odgovorio kako ne bi vagao čije su poruke opasnije.

„I jedna i druga su neprihvatljive. Protiv i jednih i drugih je važno da hrvatska javnost reagira na pravi način i osudi ih kao neprihvatljive“, kazao je.

Na pitanje hoće li kao predsjednik Sabora zatražiti ispriku od Ruže Tomašić, odgovorio je kako nije u svojstvu oca ili savjetnika bilo kome u parlamentu.

„Zastupnica je dobila povjerenje i time političku odgovornost, ali i kao čovjek i građanin za vrijednosti na kojima počiva hrvatsko društvo“, ustvrdio je Leko.

Komentari (3)
Pogledajte sve


EU izbori, koga to uopće zanima u ovoj krizi i bijedi u kojoj živi većina građana? Sad bi mi trebali davati glasove našoj "gospodi" koja će u EU parlamentu dobivati par tisuća EURA svaki mjesec?!? Nema šanse!

***do prije par dana sam i ja imao isto stajalište kao i ti, međutim sad ću obavezno doći na izbore i birat bilo koga samo da nas tamo ne zastupaju likovi koji velikosrpsku agresiju(potvrđeno rezoluciojom UN-a, EU parlamenta i Haškog suda) nazivaju “građanskim ratom”, koji tvrde da nitko nema pravo odeđivati tko je Hrvat, koji tvrde da je Josip Runjanin Srbin, Vukovar da je srpski, koji pregaze 2 osobe, dobiju zatvor, ali uredno sa Premijerom ove napaćene države predaju listu za EU izbore pred tv kamerama

EU izbori, koga to uopće zanima u ovoj krizi i bijedi u kojoj živi većina građana? Sad bi mi trebali davati glasove našoj “gospodi” koja će u EU parlamentu dobivati par tisuća EURA svaki mjesec?!? Nema šanse!

Čuljak podsjetio kako je Milanović svojedobno izvrijeđao HDZ-ova zastupnika Davora Štira

osi :

“Milanovićev huliganski istup u saboru prije dva mjeseca kada je rekao da nitko tko nije rođen u hrvatskim porodilištima ne može voljeti hrvatsku mnogo je veći šovinizam i divljaštvo, ali tužitelj nije niti pokrenuo postupak.”

Leko je šutio kada je Milanović u Saboru vrjeđao D.Stira .

New Report

Close