Geotehnika otišla u stečaj, otkazi za 15 zaposlenika

Autor: Suzana Varošanec , 10. rujan 2015. u 22:01
Pokretnine Geotehnike vrijede 7 mil. kuna

Iako je odobren predstečaj, Uprava tvrdi da Geotehnika nije mogla po njemu postupati.

Geotehnika-inženjering, tvrtka u vlasništvu Instituta IGH završila je u stečaju zbog nesposobnosti za plaćanje, a Trgovački sud u Zagrebu za stečajnu upraviteljicu imenovao je Davorku Huljev.

Epilog je to prethodnog stečajnog postupka, pokrenutog početkom srpnja na inicijativu Uprave nakon što Geotehnika više nije mogla izvršavati svoje novčane obveze, te je u biti prestala poslovati. Račun je tad bio u kontinuiranoj blokadi 75 dana, a ljeto nije donijelo poboljšanje, pa je Finina potvrda od 28. kolovoza pokazala da tvrtka tone u probleme: blokada se popela na 156 dana, a iznos duga na 1,48 milijuna kuna.

Stoga su članovi Uprave zatražili da sud što prije otvori stečaj. Iako je prethodno bila odobrena predstečajna nagodba, Uprava tvrdi da po njoj Geotehnika nije mogla postupati jer dužnici nisu ispunjavali svoje preuzete obveze. Otkazi slijede za 15 zaposlenika, dok su vjerovnici pozvani da prijave svoje tražbine. Mogu to učiniti u zakonskim rokovima od isteka osmog dana od dana objave oglasa o otvaranju stečajnog postupka u Narodnim novinama jer se stečaj vodi po starom Stečajnom zakonu.

Ročište na kojem će se ispitati prijavljene tražbine zakazano je za 8. prosinca, kao i Skupština vjerovnika na kojoj će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka. Uz zemljište i zgradu u vlasništvu Geotehnike su i razne pokretnine knjigovodstvene vrijednosti 7 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close