GEN-I u plinskom biznisu, od jeseni prava liberalizacija

Autor: Marko Biočina/VLM , 01. kolovoz 2013. u 13:22
Robert Golob, čelni čovjek tvrtke GEN-I najavljuje atraktivnu ponudu za poduzetnike

Dozvola za opskrbu prvi je i najvažniji korak ulaska na hrvatsko plinsko tržište, slijedi zakup transportnih kapacitete na transportnoj mreži Plinacroa.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) na jučerašnjoj je sjednici slovenskoj tvrtki GEN-I izdala dozvolu za obavljanje djelatnosti opskrbe prirodnim plinom. Radi se o ključnoj dozvoli –  svojevrsnoj licenci – koja GEN-I-ju omogućava da domaćim potrošačima, nakon električne energije, počne prodavati i prirodni plin.

Kako slovenska tvrtka to već čini i u svojoj matičnoj državi, logično je očekivati kako bi GEN-I uskoro mogao i hrvatskim kućanstvime, te malim poduzetnicima ponuditi jeftiniji plin. Bio bi to i formalni početak prave liberalizacije domaćeg tržišta tog energenta, na kojem usprkos promjenama legislative od prije nekoliko godina ni jedan tarifni kupac – kućanstvo, mali ili srednji poduzetnik – nije promijenio opskrbljivača plinom. U GEN-I-ju svoje planove nisu željeli otkriti, no u nedavnom intervjuu Poslovnom dnevniku čelni čovjek slovenske tvrtke Robert Golob potvrdio je kako ozbiljno razmatraju taj poslovni potez. Već neko vrijeme oko toga radimo analize i vrlo smo blizu odluci.

Još uvijek ne mogu prejudicirati kakva će ona biti, no temeljem tih analiza mogu zaključiti, ukoliko uđemo na hrvatsko tržište plina, da će naša ponuda biti posebno atraktivna baš za poduzetnike. – rekao je tada Golob. Dozvola za opskrbu prvi je i najvažniji korak na tom putu, a da bi konkurirao na hrvatskom plinskom tržištu GEN-I će morati poduzeti još nekoliko koraka tijekom narednih mjeseci. Prvi je osnivanje tzv. bilančne skupine – preduvjeta da kompanija uopće može uvoziti prirodni plin u Hrvatsku. Za pretpostaviti je da će tvrtka uskoro ispuniti i taj uvjet, a nakon toga, nužno je i zakupiti transportne kapaciteta na transportnoj mreži. Taj posljednji korak na rasporedu je u durgoj polovici kolovoza kada Plinacro organizira dražbu za njihov zakup, pa će tada – ukoliko GEN-I to ranije ne objavi – definitivno biti poznato ulazi li slovenska tvrtka na domaće tržište plina ove godine. 

Dobra baza korisnika
Ukoliko se to dogodi, za pretpostaviti je da će Slovenci nastupiti pod brendom 'jeftini plin' koji već koriste u Sloveniji, a indikativnom se može smatrati i činjenica da je tvrtke već kupila i registrirala internetsku domenu www.jeftiniplin.hr. Ulazak na domaće tržište plina, nakon vrlo agresivnog nastupa ponudom jeftinije električne energije za kućanstva i male poduzetnike, logičan je poslovni iskorak za GEN-I. Naime, s postojećom bazom potrošača kojima prodaje struju kompanija ima dobru polaznu poziciju za isporuke plina, a za očekivati je da će te dvije ponude biti komplementarne, odnosno da će svi oni korisnici koji su zadovoljni GEN-I-jevom ponudom električne energije biti zainteresirani i za kupnju plina od kompanije. Iako je i sam šef GEN-I-ja naglasio kako će najveće uštede biti dostupne poslovnim korisnicima, i dio kućanstava moći će smanjiti svoje izdatke za taj energent. 

Slijede novi konkurenti
Ipak, ulazak Slovenaca na tržište plinom bio bi značajan i u pogledu otvaranja tržišta. Naime, u Hrvatskoj se tijekom posljednjih godina razvila određena konkurencija nekadašnjem monopolističkom opskrbljivaču Ini, ali samo kod opskrbe velikih industrijskih potrošača kao što su HEP i Petrokemija Kutina. Ipak, neki od njih, poput Crodux Plina umirovljenog generala Ivana Čermaka ili Prvo plinarsko društvo iz Vukovara također bi mogli krenuti s ponudama za prodaju plina tarifnim kupcima. U okruženju gospodarske krize i sve težeg poslovanja, mogućnost nabavke jeftinijeg plina za mnoge gospodarstvenik bit će jak doprinos rastu njihove konkurentnosti. Postoje dobre šanse da će jeftiniji prirodni plin hrvatskim građanima i poduzećima biti dostupan već ove jeseni, a hoće li se one na kraju i realizirati biti će definitivno poznato za dvadesetak dana.

Jeftini plin, veće naknade

Što će reći distributeri?

Cijene plina – za razliku od cijena struje – razlikuju se od grada do grada, pa će o tome ovisiti i mogućnost uštede potrošača. Osim toga, bitno je naglastiti kako će, slično kao i kod struje – GEN-I uštedu moći ponuditi samo na cijeni plina, dok će regulativne naknade za distribuciju, opskrbu i transport i dalje ostati iste. Utoliko, moguće smanjenje cijene u ovom je trenutku teško procijeniti. S druge strane, domaći distributeri već dugo traže povećanje naknada za distribuciju , tvrdeći kako iz postojećih prihoda ne mogu financirati održavanje mreže. Utoliko, niže cijene plina mogle bi 'pojesti' veće naknade.

Komentirajte prvi

New Report

Close