Fuele: Hrvatska kao članica EU-a može biti uzor regiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2012. u 08:33
Stefan Füle, Ivo Josipović (PXL)

Europski povjerenik za proširenje je tijekom posjeta Zagrebu s hrvatskim dužnosnicima razgovarao o završetku priprema za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Hrvatski ulazak u Europsku uniju dobar je za Hrvatsku, ali i za regiju kojoj Hrvatska može biti uzor, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u ponedjeljak u Zagrebu.

"Uvjeren sam da će Hrvatska uspjeti i da će 1. srpnja postati članica Europske unije. To je i na korist regije jer Hrvatska bi mogla biti uzor (tim) zemljama", rekao je povjerenik za proširenje i politiku susjedstva koji je održao konferenciju za novinare nakon sastanaka s hrvatskim dužnosnicima. U vezi sa zahlađenjem odnosa Srbije s Hrvatskom nakon nedavne odluke Haaškog suda (ICTY) da oslobodi dvojicu hrvatskih generala optužbe za ratne zločine, Fuele kaže kako je to 'važno pitanje'.

"Rekao sam da je pomirba dugoročan proces i važno je da rodbina žrtava nađe mir", rekao je Fuele i dodao: "Vjerujem da će političari obiju strana naći izlaz i pridonijeti hlađenju emocija u korist regije". Europski povjerenik kaže kako vjeruje da će "hrvatsko pravosuđe imati koristi od podataka koje je ICTY prikupio". O problemu Ljubljanske banke, mogućoj prepreci u slovenskoj ratifikaciji hrvatskoga pristupnog sporazuma, Fuele je rekao kako bi "bilo preuranjeno komentirati to pitanje" dok stručnjaci o tome razgovaraju.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele je tijekom posjeta Zagrebu s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarao o završetku hrvatskih priprema za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Sastao se s predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Josipom Lekom, potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i potpredsjednikom vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenom Mimicom.

S hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, Fuele je razgovarao o ispunjavanju deset prioritetnih mjera navedenih u izvješću o monitoringu. Milanović je rekao da će Hrvatska ispuniti sve svoje preostale obaveze na vrijeme, a Fuele je istaknuo da je za Hrvatsku važno ukloniti svaku mogućnost nastavka monitoringa nakon što postane članica EU-a.

Fuele i Milanović razgovarali su i o korištenju sredstava iz fondova Europske unije. Hrvatska traži da se za nju primjenjuje pravilo N+3, odnosno da se sredstva mogu koristiti tri dodatne godine za realizaciju projekata nakon što je ugovor potpisan, priopćeno je iz Vlade. "Hrvatskoj treba to vrijeme da se potpuno uhoda", kazao je Milanović i podsjetio da je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy uvrstio taj hrvatski zahtjev u novi prijedlog Višegodišnjeg proračunskog okvira. "Cilj nam je apsorbirati barem 70 posto sredstava i na tome naporno radimo", rekao je Milanović Fueleu.

Fuele iz Zagreba putuje u Sarajevo.

Komentirajte prvi

New Report

Close