“Franjo Tuđman” ostvaruje najveći promet u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2017. u 12:00
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

I sve ostale zračne luke bilježe porast broja putnika i letova te su u fazi povećanja infrastrukturnih kapaciteta.

Udruženje zračnog prometa pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) na sjednici održanoj u ponedjeljak u Zračnoj luci Split zaključilo je da Zračna luka Franjo Tuđman ostvaruje najveći promet u zemlji, a raspravljalo se i o certifikaciji zračnih luka sukladno odredbama Europske komisije, priopćeno je iz splitske podružnice HGK.

Predsjednik Udruženja zračnog prometa Tonči Peović tom je prilikom istaknuo kako Zračna luka Zagreb ostvaruje najveći promet u Hrvatskoj, a zatim slijede zračne luke u Splitu i Dubrovniku.

"Zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman u ožujku ove godine otvorila je novi terminal te bilježi rast broja putnika od 7 posto u odnosu na 2016., a do kraja 2017. godine očekuje se rast od oko 12 posto," rekao je Peović.

Potpredsjednica HGK-a za graditeljstvo promet i veze Mirjana Čagalj naglasila je da zračni prijevoz značajno pridonosi održivom razvoju globalnog društva svojom jedinstvenom mrežom ruta povezujući ljude, države, kulture te pridonoseći razvoju svjetskog gospodarstva.

Zračna luka Split premašila je brojku od dva milijuna putnika u jednoj godini, dok se ove godine očekuje porast od oko 23 posto. U toj su zračnoj luci u tijeku radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala, a obnovom i dogradnjom terminal će se proširiti na tri kata i dobiti ukupno 35 tisuća četvornih metara.
U okviru druge faze projekta Razvoja Zračne luke Dubrovnik, resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo je bespovratna sredstva toj zračnoj luci čime joj je osigurano daljnje povećanje kapaciteta, navodi se u priopćenju.

I sve ostale zračne luke bilježe porast broja putnika i letova te su u fazi povećanja infrastrukturnih kapaciteta. Pritom je navedeno da pri rekonstrukciji treba zadovoljiti sve kriterije potrebne za certifikaciju zračnih luka sukladno odredbama Uredbe Komisije (EU) br. 139/2014, kao i uskladiti infrastrukturu sa zahtjevima propisanim schengenskom pravnom stečevinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close