FOTO: Hrvatska vojska preuzela donaciju SAD-a vrijednu 1,5 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2017. u 14:23
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska vojska bila je proteklog ljeta jako angažirana u pomoći civilnim institucijama, a nova oprema nam omogućuje da još efikasnije i još više pomažemo civilima, dodao je Krstičević.

Hrvatska vojska preuzela je u ponedjeljak u vojarni "Croatia" donaciju američke Vlade, vrijednu oko 1,5 milijuna dolara, a radi se o jednom utovarivaču, dva teretna motorna vozila i dva sustava za pročišćavanje vode, koji se mogu koristiti u mirovnim operacijama u inozemstvu, kao i u slučaju prirodnih katastrofa.

Donaciju je preuzeo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je naglasio da je riječ o još jednoj vrijednoj donaciji našeg strateškog partnera SAD-a, koji se od prvog dana kroz razne programe uključio s financijskom pomoći i stručnim savjetima Oružanim snagama RH.

Krstičević je rekao kako dio opreme može koristiti hrvatska inženjerijska satnija u misijama Ujedinjenih naroda, te najavio moguće sudjelovanje naših vojnika, zajedno s talijanskim vojnicima, u misiji UN-a u Libanonu. Na upit kada bi hrvatski vojnici mogli otići u Libanon odgovorio je da će javnost o tome biti pravodobno izviještena, a odluku o tome će donijeti Hrvatski sabor.

Hrvatska vojska bila je proteklog ljeta jako angažirana u pomoći civilnim institucijama, a nova oprema nam omogućuje da još efikasnije i još više pomažemo civilima, dodao je Krstičević. 

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes naglasila je blisko partnerstvo dviju zemalja istaknuvši kako će donacija inženjerijske opreme poboljšati spremnost Hrvatske za sudjelovanje u mirovnim misijama i omogućiti mobilnost u raznim misijama održavanja mira, kao i u slučaju prirodnih katastrofa. 

Iz MORH-a navode da će donirana oprema biti raspoređena u Satniju za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske, te u Bojnu za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Tijekom 2017. godine za opremanje inženjerijske satnije za UN, iz programa GPOI Vlade SAD-a Hrvatskoj je donirana inženjerijska oprema (dozer, kombinirka – kopač-utovarivač, četiri agregata od 20 kW s prikolicom, agregat 120 kW – kontejner, terenska kuhinja za 600 ljudi, šest kamiona samoistovarivača i tri vozila HMMWV ), napominje MORH.

Komentirajte prvi

New Report

Close