Fond: EDP je za Hrvatsku vrlo potrebno fiskalno sidro

Autor: Ana Blašković , 11. studeni 2013. u 22:00
U 2013. MMF predviđa 0,75 posto pada BDP-a/FOTOLIA

Novi stand by aranžman nije bio tema razgovora misije Fonda.

Premda je MMF završio posjet Zagrebu u jeku glasnih nagađanja o tome je li vrijeme za novi stand by aranžman, o njemu se službeno nije raspravljalo.

Posljednja poruka Fonda svela se na notiranje situacije i ne razlikuje se od dosadašnjih opservacija redovitih konzultacija; honorira se napredak na području strukturnih reformi, uz primjedbu da ih je potrebno – dodatno intenzivirati. O fiskalnoj politici, deficitu od 5,5 posto BDP-a i očekivanom probijanju granice javnog duga od 60 posto prije kraja godine, MMF tek primjećuje da je to rezultat slabijeg rasta, većih rashoda za kamate restrukturiranih tvrtki i sanacije zdravstva. "Predstojećom procedurom pri prekomjernom manjku EK moglo bi se osigurati vrlo potrebno fiskalno sidro, pod uvjetom da ona bude podržana obvezujućim ispunjavanjem obveza. Pri definiranju dinamike potrebno je ostvariti razumnu ravnotežu između kreditibiliteta i izbjegavanja pretjerano brzog pooštravanja u okružju smanjivanja duga privatnog sektora", smatra MMF.

To bi se moglo postići boljim usmjeravanjem subvencija i socijalne pomoći, mirovinskom reformom, većom efikasnosti PDV-a i jačim oporezivanjem imovine.Fond je pozitivnim ocijenio ublažavanje ograničenja vezanih uz zapošljavanje, smanjenje poticaja za prijevremeno umirovljenje, kao i uvođenje izvansudske nagodbe. Uz restrukturiranje državnih tvrtki, MMF je hvalevrijednim smatra pomake u privatizaciji. "Međutim, daljnji koraci su potrebni kako bi se povećala sposobnost prilagodbe tržišta rada, poboljšala participacija, uključujući ubrzavanje mirovinske reforme", stoji u zaključnoj izjavi Misije.

Diplomatska opaska da je potrebna zaštita predvidljivog regulatornog okruženja i osnaženje opće poslovne klime, vjerojatna je posljedica razgovora s predstavnicima poslodavaca čije se kritike u bitnom ne razlikuju od slabih točaka ocrtanih na ljestvici konkurentnosti Svjetske banke Doing Business 2014. U 2013. MMF predviđa 0,75 posto pada BDP-a, a 2014. skroman oporavak, dok EBRD očekuje 0,8 posto pada ove i rast od 1,5 posto iduće godine. Srednjoročni rast ovisit će o poboljšanju konurentnosti, uz poruku da će a potencijalni rast Hrvatska ostvariti samo uz snažno veći izvoz te postane li atraktivnije odredište za investicije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close