Evo što Lorencin kaže o porastu novozaposlenih u turizmu

Photo: Tomislav Miletić/PIXSELL Photo: Tomislav Miletić/PIXSELL

U turističkim djelatnostima tijekom prvih sedam mjeseci ove godine zaposlilo se nešto više od 30 tisuća novih osoba ili 17,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U turističkim djelatnostima tijekom prvih sedam mjeseci ove godine zaposlilo se nešto više od 30 tisuća novih osoba ili 17,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a takav porast ministar turizma Darko Lorencin u komentaru za Hinu ocjenjuje logičnim s obzirom na rast turističkog fizičkog i financijskog prometa u predsezoni i početkom glavnog ljetnog dijela sezone očekujući da će zaposlenost u sektoru i dalje pratiti trendove tog prometa.

Ministar pritom ističe i važnost djelatnika u turističkom sektoru za neometan tijek i kvalitetnu turističku sezonu, pa je stoga važan i, kako kaže, velik interes za rad u turizmu.

Uvjeren je da će i u nastavku ove turističke godine broj zaposlenih u turističkim djelatnostima pratiti trend turističkog prometa, za kojeg očekuju da će u fizičkim brojkama biti na razini rekordnih prošlogodišnjih rezultata, uz rast prihoda 2 do 3 posto.

Po najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koje danas prenosi Ministarstvo turizma u turističkim djelatnostima u sedam mjeseci ove godine ukupno se zaposlilo 30.328 novih osoba ili njih 17,4 posto više nego lani.

Novozaposlene osobe u turizmu time su u sedam mjeseci ove godine činile 22,4 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih osoba u Hrvatskoj.

Promatrano po vrstama zanimanja u turističkim djelatnostima najviše se osoba, 21,5 posto, zaposlilo kao konobar, njih 18 posto kao kuhar, dok je posao sobarice našlo njih 2,5 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!