Evo što je Martina Dalić poručila HNB-u, Mostu i SDP-u

Foto: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

Martina Dalić u televizijskim intervjuima detektirala je tri ključna, što politička što regulatorna, problema.

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade, nakon aktiviranja lex Agrokor u medijskoj je ofenzivi tumačenja glavnih ciljeva u stabilizaciji posrnulog koncerna čija bi se poslovna kriza mogla preliti na ukupno gospodarstvo.

Uz premijera Andreja Plenkovića, M. Dalić u Vladi HDZ-a i Mosta najvažnija je osoba u situaciji s Agrokorom, ona je i radila na samom zakonu, a premijer Plenković jasno je nakon aktiviranja postupka izvanredne uprave rekao da je riječ o prvorazrednoj političkoj odluci, što znači da je Vlada preuzela odgovornost za provođenje procesa u Agrokoru. Martina Dalić u televizijskim intervjuima detektirala je tri ključna, što politička što regulatorna, problema pa je tako prozvala SDP, neizravno i Most, ali i Hrvatsku narodnu banku koja je, rekla je, pokazala slabost kao regulatorna institucija u slučaju Agrokor, navodi Večernji list.

1. SDP ispod razine

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić prozvala je SDP, najveću oporbenu stranku, da su se u situaciji krize s Agrokorom postavili ispod razine stranke koja je vodila Hrvatsku u dva mandata. S jedne strane premijer Plenković razgovara s dobavljačima i bankarima, Vlada imenuje izvanrednog povjerenika, a s druge strane šef SDP-a Davor Bernardić fotografira se s ličkim kiselim kupusom.

2. Okrznula je HNB

Nakon što ga je Martina Dalić blago okrznula, prozvavši regulatore da nisu radili svoj posao, javio se i guverner HNB-a BorisVujčić. On tvrdi suprotno, da je HNB bio jedina institucija koja je svoj posao odradila kako treba. – Tijekom pet godina, u razdoblju od 2012. do 2016., HNB je proveo 27nadzora u okviru kojih je izdano 27 zapisnika kojima su ustanovljene nepravilnosti i naložene mjere u 16 banaka u pogledu izloženosti banaka sustavu Agrokor.

3. Most prozvala neizravno

Martina Dalić Most nije prozvala izravno, ali je jasno rekla da u javnom prostoru ima i previše onih koji govore o eventualnoj kaznenoj odgovornosti Ivice Todorića za situaciju u kojoj se našao Agrokor. Njezin posao, poručila je, nije potezanje kaznene odgovornosti, piše Večernji list.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve