Evo što je Martina Dalić poručila HNB-u, Mostu i SDP-u

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2017. u 08:41
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Martina Dalić u televizijskim intervjuima detektirala je tri ključna, što politička što regulatorna, problema.

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade, nakon aktiviranja lex Agrokor u medijskoj je ofenzivi tumačenja glavnih ciljeva u stabilizaciji posrnulog koncerna čija bi se poslovna kriza mogla preliti na ukupno gospodarstvo.

Uz premijera Andreja Plenkovića, M. Dalić u Vladi HDZ-a i Mosta najvažnija je osoba u situaciji s Agrokorom, ona je i radila na samom zakonu, a premijer Plenković jasno je nakon aktiviranja postupka izvanredne uprave rekao da je riječ o prvorazrednoj političkoj odluci, što znači da je Vlada preuzela odgovornost za provođenje procesa u Agrokoru. Martina Dalić u televizijskim intervjuima detektirala je tri ključna, što politička što regulatorna, problema pa je tako prozvala SDP, neizravno i Most, ali i Hrvatsku narodnu banku koja je, rekla je, pokazala slabost kao regulatorna institucija u slučaju Agrokor, navodi Večernji list.

1. SDP ispod razine

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić prozvala je SDP, najveću oporbenu stranku, da su se u situaciji krize s Agrokorom postavili ispod razine stranke koja je vodila Hrvatsku u dva mandata. S jedne strane premijer Plenković razgovara s dobavljačima i bankarima, Vlada imenuje izvanrednog povjerenika, a s druge strane šef SDP-a Davor Bernardić fotografira se s ličkim kiselim kupusom.

2. Okrznula je HNB

Nakon što ga je Martina Dalić blago okrznula, prozvavši regulatore da nisu radili svoj posao, javio se i guverner HNB-a BorisVujčić. On tvrdi suprotno, da je HNB bio jedina institucija koja je svoj posao odradila kako treba. – Tijekom pet godina, u razdoblju od 2012. do 2016., HNB je proveo 27nadzora u okviru kojih je izdano 27 zapisnika kojima su ustanovljene nepravilnosti i naložene mjere u 16 banaka u pogledu izloženosti banaka sustavu Agrokor.

3. Most prozvala neizravno

Martina Dalić Most nije prozvala izravno, ali je jasno rekla da u javnom prostoru ima i previše onih koji govore o eventualnoj kaznenoj odgovornosti Ivice Todorića za situaciju u kojoj se našao Agrokor. Njezin posao, poručila je, nije potezanje kaznene odgovornosti, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close