Evo koliko će većina Hrvata potrošiti na božićne poklone

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2016. u 11:30
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Blizu četvrtine udjela zauzimaju i oni koji će potrošiti značajnije iznose.

Najveći broj potrošača, njih gotovo 40%, u trgovačkim centrima kupuje nekoliko puta tjedno pri čemu je najčešći razlog posjeta kupnja hrane i kućnih potrepština (73,4%). Kada je riječ o kupnji božićnih poklona, domaći potrošači će trošiti manje nego lani, a većina njih potrošit će za tu namjenu do 500 kn (40,8%) ili do 200 kn (26,8%)

Trgovački centri su postali neizostavno mjesto u životu domaćih potrošača, a njihova uloga svakako raste u ovo blagdansko vrijeme.

Posebno se to očituje kroz podatak da u trgovačkim centrima kupuje 99,3% hrvatskih građana. To je, naime, otkrilo anketno pitanje kupuju li hrvatski građani i koliko često u trgovačkim centrima.

Najveći broj njih (39,8%) u trgovačkim centrima kupuje nekoliko puta tjedno, a nešto više od četvrtine ispitanika (26,6%) to čini nekoliko puta mjesečno.

Pravih "šopingholičara", odnosno onih koji u trgovačkim centrima kupuju svakodnevno ima 16,5%, što je uistinu značajan udio. Preostali su nam oni potrošači koji kupuju samo vikendom i kojih ima 8,9% te oni koji kupuju rjeđe i od nekoliko puta mjesečno koji zauzimaju 7,4% udjela.

Da ne kupuju u trgovačkim centrima navodi 0,7% ispitanih odnosno tri od ukupno 400 sudionika ankete.

Pomalo iznenađuje podatak da je kupnja hrane i kućnih potrepština dominantni razlog za posjet trgovačkom centru, što kao svoj odgovor ističe 73,4% anketiranih, dok nešto manje od četvrtine njih (24,2%) tamo najčešće kupuje odjeću i obuću. Vrlo malih 1,2% udjela ima tehnička roba, a jednako toliko zauzimaju i ostali sadržaji.

Kako je vrijeme darivanja upitali smo građane planiraju li kupnju božićnih poklona i u kojem iznosu. Najveći broj potrošača (40,8%) planira potrošiti do 500 kn za tu namjenu, a iznos do 200 kn izdvojit će njih 26,8%.

Blizu četvrtine udjela zauzimaju i oni koji će potrošiti značajnije iznose pa će tako 19,6% potrošača potrošiti do 1.000 kn za božićne poklone, a više od 1.000 kn njih 4,3%. Nasuprot tome, onih koji ne planiraju kupovati božićne poklone ima 8,5%.

Domaći su potrošači dosta oprezni u tome koliko će trošiti jer gotovo dvije trećine njih (65,9%) kažu da će potrošiti jednako kao i lani. Ipak, više od petine ispitanika (21,5%) trošit će manje, dok će njih samo 12,6% trošiti više nego za prošlogodišnje blagdane.

Zanimljivo je i koliko često domaći potrošači odlaze u trgovačke centre zbog zabave ili druženja pri čemu posebno upada u oči da velikih 45,8% njih ističe kako nikada ne posjećuje trgovačke centre iz tog razloga.

Od onih koji odlaze u trgovačke centre iz zabave i druženja najviše ih to čini jednom mjesečno (21,6%), zatim nekoliko puta mjesečno (13,2%), jednom tjedno (12,7%), nekoliko puta tjedno (5,5%), a svakodnevno svega 1,2% ispitanih potrošača.

Istraživanje su proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal tijekom studenog 2016. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Komentirajte prvi

New Report

Close