Erste snizio ciljanu cijenu dionice Leda, zadržao preporuku ‘akumulirati’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2014. u 13:17
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Erste Grupa snizila je ciljanu cijenu dionice Leda s 9.922 na 9.748 kuna, ali je i dalje zadržala preporuku ‘akumulirati’ s obzirom na godišnji potencijal njezina rasta od otprilike 13 posto, izvijestili su danas iz te grupe.

Erste Grupa snizila je ciljanu cijenu dionice Leda s 9.922 na 9.748 kuna, ali je i dalje zadržala preporuku 'akumulirati' s obzirom na godišnji potencijal njezina rasta od otprilike 13 posto, izvijestili su danas iz te grupe.

Kako se navodi u analizi, u ovoj je godini bilo niz izvanrednih događaja koji su opteretili ukupni rezultat te kompanije. Tako je srpska podružnica Frikom platila kaznu u iznosu oko 24 milijuna kuna zbog zloupotrebe dominantnog položaja, a regija je bila opterećena poplavama nakon kojih je uslijedilo poprilično loše vrijeme tijekom cijele ljetne sezone, obilježeno niskim temperaturama i učestalim padalinama, što je sve utjecalo na pad prodaje sladoleda.

Međutim, kako se dalje navodi, kompanija se solidno nosila s cjelokupnim okruženjem, te je čak i ponešto povećala relativni tržišni udio u prodaji sladoleda u odnosu na konkurenciju i uložila ozbiljnije napore u jačanje HoReCa kanala, čime je u jednoj mjeri iskoristila dosta uspješnu turističku sezonu u Hrvatskoj. No, nešto veći udio smrznute hrane u strukturi prihoda, nauštrb sladoleda, ipak je uzeo određeni danak u maržama.

Nadalje, kako ističu u Ersteu, kompanija provodi proces interne racionalizacije troškova, reorganizacije prodajnih kanala, a dodatno joj na ruku idu i nešto niže cijene faktora proizvodnje na globalnim tržištima koje kompanija već ugovara za iduću sezonu.

"Sve to čini solidnu bazu za oporavak u idućoj godini u prihodima i profitabilnosti ukoliko vremenski uvjeti budu išli na ruku kompaniji", smatraju u Erste banci.

Među pozitivnim ovogodišnjim događajima izdvajaju prodaju srpske podružnice Nove Sloge za procijenjeni iznos od otprilike 130 milijuna kuna i otprilike 26 milijuna kuna dobiti, što je kompenziralo kaznu Frikomu, ali i određena slabost na ključnim tržištima. Također se navodi da Agrokorova akvizicija Mercatora ozbiljnije otvara vrata slovenskog tržišta toj kompaniji, ali jača i poziciju na ostalim temeljnim tržištima.

Po procjenama analitičara Erstea, oko 100 do 120 milijuna kuna dodatnog prihoda u petogodišnjem bi razdoblju moglo doći iz Slovenije, uz dodatan EBITDA od oko 15 milijuna kuna.

Nedavno povećanje dividende po dionici sa 162 kune na 297 kuna u Ersteu vide kao pozitivan pomak, s obzirom na višak likvidnosti ali i činjenicu da je Agrokor pristao na takav protuprijedlog mirovinskih fondova na godišnjoj skupštini.

U skladu s time, Erste je podigao svoje prognoze budućih dividendi, koje bi u idućih nekoliko godina trebale donositi dividendni prinos između 3 i 3,5 posto. "U tom kontekstu svakako ohrabruje aktivniji angažman mirovinskih fondova", zaključuje se u analizi.

Dionicom Leda do 13,00 sati na Zagrebačkoj burzi još se nije trgovalo. Jučer se u blok transakciji, vrijednoj 2,6 milijuna kuna, tom dionicom trgovalo po cijeni od 8.700 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close