Emil Tedeschi u roku diplomirao na Njavrinu faksu

Autor: Danijela Jozić,VLM , 21. svibanj 2012. u 10:40

Ni u Atlanticu ni na ZŠEM-u nisu željeli govoriti kod kojeg je profesora i na koju temu diplomirao Tedeschi

Unatoč tome što se ubraja među najuspješnije hrvatske poduzetnike, a njegova kompanija je jedna od najvećih u regiji, Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic grupe, nedavno je strpljivo kraju priveo jedan posve privatni i osobni posao: diplomirao je na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM).

Ni u Atlantic grupi kao ni na ZŠEM-u nismo uspjeli dobiti detaljnije informacije o tome kod kojeg je profesora i na koju temu diplomirao Tedeschi, osim što smo dobili potvrdu da je završio četverogodišnji studij uz rad. Emil Tedeschi je puno puta odgovarajući na pitanje zašto nema diplomu odgovarao kako se “prerano uhvatio posla”. Već je sa 22 godine postao direktor u podružnici britanskog Meteor Holdingsa u Milanu, koji je krajem osamdesetih bio najjači europski nezavisni trgovac papirom i papirnom ambalažom. U Italiji je uz studij prije angažmana u Meteoru radio u nekoliko tvrtki, uspio dobiti radnu dozvolu, postati i direktor, što je, kako je pojasnio jednom prilikom, bila velika stvar za nekog tako mladog i k tomu iz Jugoslavije. “Tako je na kraju posao postao važniji od studija”, komentirao je. Ipak, da ga je diploma ipak kopkala, govori podatak da se upisao na ZŠEM, i to nakon svoje četrdesete. Posebno je zanimljivo što je njegova Atlantic grupa napravila i kako se razvijala baš u vrijeme dok je studirao. Iako ne znamo na čemu je Tedeschi konkretno diplomirao, mogao je to učiniti bez problema na temu tipa izlazak jedne kompanije na burzu, što je on s Atlanticom i učinio 2007. godine, prikupivši od investitora više od 330 milijuna kuna.

No pravi izazov je pred studentom Tedeschijem bio zasigurno onaj kad je dvije godine poslije kupio najveću slovensku prehrambenu kompaniju Droga Kolinsku. Riječ je o 380 milijuna eura vrijednoj akviziciji (uključujući i dug). Preuzimanjem Droga Kolinske Tedeschi je stvorio drugu po veličini prehrambenu grupaciju u regiji, odmah nakon koncerna Agrokor Ivice Todorića. U vrijeme dok smo pisali ovaj tekst Tedeschi je bio jedan od sudionika na panelu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu. On je svih ovih godina nerijetko sudionik takvih okruglih stolova, a to mu nije bio problem ni na ZŠEM-u u vrijeme dok je bio student. Tako je na jednom predavanju o marketingu, između ostalog, izjavio i da ga kći, inače tinejdžerica, zeza zbog toga što u indeksu ima i dvojke. Zanimljiva anegdota u vezi s Tedeschijevim fakultetom dogodila se i u razdoblju kad je iskazao namjeru da želi kupiti Podravku. Tada je prozvao Podravkinu Upravu zbog lošeg upravljanja, na što mu je tadašnji šef Uprave kompanije Miroslav Vitković odvratio: “Doista je nisko da nas napada netko tko ima samo srednju školu. Ako mu treba sufinancirati fakultet, Podravka je do sada uložila mnogo u razvoj kadrova u Hrvatskoj.” Budući da je u međuvremenu kupio Droga Kolinsku, Tedeschija Podravka ne zanima, a Vitković nije na mjestu predsjednika Uprave (direktor je za slovensko tržište) pa ga nismo ni pitali za komentar o Tedeschijevoj diplomi. Tedeschi završetkom studija izlazi iz “kluba” poznatih poduzetnika bez diplome poput: Ivana Čermaka, Luke Rajića, Gorana Štroka ili Željka Keruma…

Komentari (8)
Pogledajte sve

1991?

Nova Cockta Rossa koja nije "kola"

PROMO

Cockta je uvijek razmišljala na svjež način. Voli poslušati želje svojih potrošača i odazvati se na njih. Stoga je za ljubitelje osvježavajućih gaziranih pića pripremila svježe piće koje će biti kao stvoreno za tople proljetne i vruće ljetne dane.

Cockta Rossa divlje je i strasno osvježavajuće piće, a njezine prirodne arome mandarine, naranče i limuna te crnog ribiza, koji joj daje slasnu crvenu boju, osvježit će i utažiti žeđ i najžednijima.

Novim pićem Cockta Rossa Atlantic grupa želi obuhvatiti i novi segment gaziranih pića koja se udaljuju od »kole«. Ljubitelji gaziranih pića Cocktom će osvježiti svoj život, a divlje svježom Rossom dodatno će ga začiniti. Vaše novo omiljeno ljetno piće već vas očekuje na policama prodavaonica i u omiljenim lokalima.

Cockta Rossa ovog će ljeta biti pravi suputnik za gašenje žeđi na dobroj zabavi ili opušten popodnevni odmor u sjeni. Dostupna je u privlačnim pakiranjima po 0,25 l, 0,5 l i 2 l.

Neka ovo ljeto bude posebno! Kao što je poseban i jedinstven novi okus Cockte Rosse koja je divlja i još bolje osvježava. Neka svaki vaš dan bude divlje svjež uz ljetnu senzaciju, Cocktu Rossu.

evo sada je jasno što je Emil pio dok je studirao i od kuda takvi rezultati, kad navale studenti pred ispite na ovo


diploma podizetniku ni ne treba no realno kako je mogao završit u roku i biti na čelu tako velike firme? državni fakultet tako sigurno ne bi završio

mislite da ne bi imao "vremena" za ljetni ?

diploma podizetniku ni ne treba no realno kako je mogao završit u roku i biti na čelu tako velike firme? državni fakultet tako sigurno ne bi završio

New Report

Close