Ekonamještaj domaćih dizajnera ulaznica za Europu

Autor: Božica Babić , 01. svibanj 2014. u 22:00
Prvonagrađeni rad mlade dizajnerice Vlatke Leskovar

Izabrani najbolji dizajnerski radovi na natječaju čiji je cilj poticati suradnju dizajnera i drvne industrije.

Gemma Vlatke Leskovar prvonagrađeni je rad na natječaju "Kvrga" u kategoriji mladi dizajneri, dok je Ibis Hane Cilige i Karle Glavaš, a riječ je o "drvenim kutijama" (pretvaraju se u komode, mini bar, pisaći ili stol za blagovaonicu, kolica za posluživanje) najbolji u kategoriji profesionalnih dizajnera.

Rezultat je to projekta Era, pokrenutog u veljači kojim se želi poticati suradnja domaćih dizajnera i drvne industrije na proizvodnji ekološkog namještaja.   Predmeti su morali zadovoljiti uporabnu dimenziju, odražavati kreativnost i inovativnost i biti izrađeni od cjelovitog drveta s vidljivim "zdravim" kvrgama, objašnjava projekt menadžerica koncepta Era Tatjana Kos. Cilj je bio dobiti namještaj: stol, fotelju, komodu, vitrinu, stolicu, svjetiljku – proizvode koji će poslužiti kao "gorivo" za pretjecanje konkurencije, biti odskočna daska za novo poimanje hrvatske proizvodnje namještaja, kako kod domaće tako i strane javnosti. U ocjenjivački sud uvrstili su stoga i dizajnere iz inozemstva, Nijemca Jurgena Barnbecka i Guima Costu iz Španjolske.

Domaće snage uz Kos još su zastupali Davor Husnjak i Marin Pasarić, koji je pak imao posebnu zadaću: morao je pozorno promotriti "zelenu" stranu svih radova pristiglih na natječaj. Inozemni gosti, uvjerena je Kos, u svoje domicilno okruženje odnijet će glas o Eri, hrvatskim dizajnerima i drvu te odličnim radovima koji će uskoro u komercijalizaciju. Jurgen Barnbeck otkriva pak kako je u radovima iščitao veliko poštovanje prema drvu kao materijalu, a kod nekih se i čudio s koliko su preciznosti obrađivani principi ekodizajna: olakšana montaža i demontaža, pakiranje proizvoda, mogućnost recikliranja i slično.

"Vidim veliki kapacitet u ovim dizajnerima, njihovu sigurnost, ali i mogućnost prilagodbe. Jer, zasigurno, neki od radova morat će se prilagoditi tržištu, proizvođaču, distributeru. No, i kada dožive neku promjenu, ostat će vrlo inovativni, drukčiji, novi, moderni, ostat će kao poruka iz Hrvatske: imamo proizvod za cijelu Europu," ocjenjuje Barnbeck. Iza projekta Era stoje tvrtke: DI Novoselec, Drvostil, Efektiv, FinvestCorp, Lapibus, Lumi-maks, Slavonija DI i Ravna te Institut za razvoj i upravljanje dizajnom i intelektualnim vlasništvom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close