Ekološkim naknadama ubrali dvije milijarde kuna, no ne zna se kako ih troše

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2012. u 11:15
Ilustracija (PXL)

Fond svake godine od tvrtki i od građana prikupi više od milijardu kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čija je osnovna zadaća od svih onečišćivača okoliša, pravnih i fizičkih osoba, prikupljati ekološke naknade, a onda taj novac usmjeravati u projekte očuvanja i poboljšanja okoliša, već više od dvoje godine nije raspisao niti jedan natječaj za dodjelu sredstava, piše Novi list.

Fond svake godine od tvrtki koje na bilo koji način onečišćuju okoliš, kao i od građana koji prilikom registracije automobila plaćaju ekološku naknadu, prikupi više od milijardu kuna, no zadnji je natječaj za okolišne projekte raspisao u srpnju 2010. godine, dok je na njegovom čelu još bio Vinko Mladineo, protiv kojeg se vode istrage u tri slučaja – u procesu Fimi media, zbog sumnjive sanacije bazena s muljem kod Obrovca i zbog malverzacija u otkupu i preradi PET ambalaže, navodi Novi list.

"Sustav upravljanja Fondom potpuno je narušen. Ima tu i kvalitetnih ljudi koji znaju posao, ali dvije godine u Fondu se nije radilo ono što mu je temeljna zadaća – financiranje programa za zbrinjavanje otpada i energetsku učinkovitost", izjavio je ministar zaštite okoliša, Mihael Zmajlović te time potvrdio da je Fond u izrazito lošem stanju. "Fond je u 2010. godini uprihodio 1,030 milijarde kuna, a u 2011. godini 1,023 milijarde. Iako tijekom te dvije godine nije bilo raspisanih natječaja za sufinanciranje programa i projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, izuzev natječaja za financiranja energetskih pregleda koji je objavljen u 2011., prikupljena sredstva su se koristila za sufinanciranje već započetih i ugovorenih projekata", odgovorili su iz Fonda za Novi list. Na čelu Fonda je od rujna inženjer građevinarstva Dinko Polić.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close