EK u prijedlog nove Uredbe o interventnim mjerama uvrstila i mandarine

Autor: Agencija VLM , 16. rujan 2014. u 16:40
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Ministar Tihomir Jakovina na sjednici je Vijeća ministara poljoprivrede EU skrenuo pažnju na problem izvoza hrvatskog voća u Rusiju.

Prema prijedlogu Europske komisije u prijedlog nove Uredbe o interventnim mjerama u sektoru voća i povrća, koje se provode zbog zabrane izvoza u Rusiju, bit će uvrštene i mandarine, izvijestili su danas iz našeg Ministarstva poljoprivrede.

Ministar Tihomir Jakovina na sjednici je Vijeća ministara poljoprivrede EU, koja je održana 5. rujna i na kojoj se raspravljalo o ruskoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, skrenuo pažnju na problem izvoza hrvatskog voća – jabuka i mandarina – u Rusiju. Hrvatsko izaslanstvo tada je pozdravilo mjere koje je poduzela Europska komisija i ocijenilo da idu u dobrom smjeru, ali je iznijelo stajalište kako ih je potrebno doraditi te tako osigurati jednaku razina potpore za sve pogođene proizvođače u zemljama članicama. Zatraženo je da se proširi obuhvat proizvoda za koje će se odobriti potpora te uključe agrumi u okvir interventnih mjera.

"Drago nam je što je Europska komisija uvažila naš zahtjev te će uvrstiti agrume u prijedlog Uredbe. Na ovaj način ćemo omogućiti našim proizvođačima da smanje štete koje su nastale zbog zabrane izvoza u Rusku Federaciju. Osim mjera intervencije za koju smo se izborili, preporučili smo našim proizvođačima voća i povrća da se maksimalno pokušaju angažirati u traženju plasmana na druga tržišta Europske unije i u treće zemlje", rekao je Jakovina.

Proizvodnja mandarina u 2012. godini u Hrvatskoj je iznosila 51.080 tona dok je u 2013. godini iznosila 40.317 tona. Od toga je u 2013. godini u Rusiju izvezeno 3.307 tona u vrijednosti od 1.529.996 eura. Na razini Europske unije ukupna proizvodnja agruma iznosila je u 2013. godini 8.617.000 tona, od čega je izvezeno 9%, što iznosi 779.000 tona, a u Rusiju je izvezeno 152.000 tona ili 19% ukupnog izvezenih agruma.

Komentirajte prvi

New Report

Close