EIB odobrio 120 milijuna € zajma za novi Pleso

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2013. u 22:00
Europska investicijska banka očekuju da ovaj projekt bude katalizator za druge

Riješit će se prometni čepovi, tvrde u investicijskoj banci.

Europska investicijska banka (EIB) objavila je da je odobrila 120 milijuna eura zajma za proširenje zagrebačke zračne luke čime će se financirati dizajn i izgradnja nove zgrade putničkog terminala.

Zagrebačka zračna luka najvažnija je zračna luka u Hrvatskoj, koja predstavlja ključnu poveznicu unutar Hrvatske, balkanske regije i ostatka Europe, tvrde u EIB-u. Kad bude dovršena, zagrebačka zračna luka osigurat će dodatne kapacitete za ublažavanje postojećih prometnih čepova i olakšati prihvat očekivanog porasta prometa u budućnosti. Taj će projekt pridonijeti jačanju konkurentnosti Hrvatske, buduće članice Unije, zbog njezinog položaja na sjecištu prioritetnih paneuropskih prometnih koridora V i X, ističu u EIB-u.

Dodaju da je pored toga riječ o prvom projektu koncesijskog tipa koji je podupro EIB za koji se očekuje da se financira uz pomoć inovativne sheme javno-privatnog partnerstva u RH. Zbog toga bi mogao postati katalizator za druge projekte tog tipa koji bi se mogli razviti na ovom području, kaže se u priopćenju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close