EBRD prodao 2,5% Atlantic grupe, ostaje u top deset

Autor: Ana Blašković , 12. ožujak 2015. u 22:00
Emil Tedeschi, većinski vlasnik Atlantic grupe s 50,2 posto

EBRD je svoj paket dionica prodao za 73,9 milijuna kuna,pri čemu je ostvarena cijena bila za 50-ak kuna niža nego u redovnom burzovnom trgovanju.

Četiri mjeseca nakon što se iz vlasništva djelomično povukla njemačka razvojna banka DEG, u srijedu je svoj udio u Atlantic grupi smanjila i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Drugi po veličini dioničar u srijedu poslijepodne za gotovo 74 milijuna kuna prodao je 2,5 posto udjela. Jasnu poruku što misli o planovima Atlantica banka je tržištu poslala zadržavanjem 5,98 posto udjela čime i dalje ostaje među deset najvećih vlasnika grupacije Emila Tedeschija. 

Jeftinije nego na burzi
"Udio smanjujemo kako bismo pomogli daljnjem povećanju likvidnosti dionice Atlantic grupe povećanjem njihove količine na slobodnom tržištu te nastavljamo s pružanjem potpore strategiji rasta kompanije", rekao je voditelj EBRD-ova agroposlovanja za CEE regiju Miljan Ždrale. Za razliku od DEG-a, koji je u studenom dionice prodao po 925 kuna, Europska razvojna banka ostvarila je nižu cijenu od 870 kuna po dionici. Tako je 85.000 dionica u privatnoj ponudi na OTC tržištu u 14 transakcija dosegnulo 73,9 milijuna kuna. Ponuđene dionice uglavnom su kupili postojeći dioničari koji ponudu po 50-ak kuna nižoj cijeni od prosjeka u posljednjih mjesec dana, ocijenili kao dobar posao. Tko je i kako pozicionirao u posljednjoj vlasničkoj rošadi Atlatica, znat će se za nekoliko dana, kad se namira provede u središnjem depozitoriju. Bez obzira na preslagivanja, pozicija Emila Tedeschija kao najvećeg dioničara s udjelom od 50,2 posto ostaje nepromijenjena. 

Rast prihoda i dobiti
"EBRD je prepoznao vrijednost i potencijal Atlantic grupe u vrlo ranoj fazi razvoja kompanije te nam nastavlja pružati podršku u ambicijama da rastemo i da se sustavno unapređujemo kao sustav", rekao je Atlanticov potpredsjednik za financije Zoran Stanković. Inače, EBRD je u Atlantic ušao u srpnju 2010. prilikom akvizicije slovenske prehrambene tvrtke Droge Kolinske. Prošlu godinu Atlantic je ostvario 5,1 milijardu kuna prihode od prodaje, što je godišnji rast od 2,4 posto, dok neto dobit bila veća za 2,6 posto i iznosila 200 milijuna kuna. 

Greenfield ulaganje

U ponedjeljak se otvara tvornica u Novoj Gradišci

U ponedjeljak bi Atlantic trebao otvoriti vrata svoje nove tvornice za proizvodnju energetskih pločica Multipower iz asortimana sportske i aktivne prehrane u Novoj Gradiški. Radi se o projektu  koji je kreditirala i Europska banka za obnovu i razvoj s kojom je u rujnu prošle godine Atlantic potpisao ugovor o kreditu vrijedan 10 milijuna eura. Osim kreditne linije, sam Atlantic je u izgradnju tvornice  uložio vlastitih šest milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close