EBRD će pomoći Tedeschiju i u osvajanju Rusije

Autor: Danijela Jozić / VLM , 28. studeni 2012. u 22:01
Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, i prvi čovjek EBRD-a Suma Chakrabarti u sjedištu te banke

Predsjednik EBRD-a je ugovaranje kredita nazvao fantastičnim postignućem za Atlantic grupu….

Točno 307 milijuna eura u srijedu je "sjelo" na račune Atlantic grupe, a zatvaranje zahtjevnoga kreditnog "deala" završeno je u samom središtu europske i svjetske financijske moći, u sjedištu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

Pred čelnim ljudima EBRD-a i bankarima komercijalnih banaka koje sudjeluju u 307 milijuna eura teškom refinanciranju većinski vlasnik i predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi jučer nije skrivao zadovoljstvo, a njegov je kratki govor bio pun optimizma, na momente i emocionalan. "Počašćeni smo i dirnuti što smo ovdje. Možda veličina ovog posla nije vidljiva poput jedne akvizicije, ali ovo je refinanciranje bilo zahtjevan i dug proces. Atlantic grupa pokazala je da može biti još bolja i jača. Imamo jasnu viziju i strategiju, ali i fantastične ljude koji rade u našoj kompaniji. EBRD će nam nakon ovog posla pomoći da se dalje širimo na tržištima Rusije i zemljama bivšega Sovjetskog Saveza, sjeverne Afrike i Turske. Rast je naša obaveza… Mogao bih sad dalje nastaviti kao Fidel Castro, ali govorim o Atlantic grupi iskreno i predano", rekao je među ostalim Emil Tedeschi. Atlantic će ovu godinu na ruskom tržištu završiti sa 30 milijuna eura prihoda. U iduće četiri godine plan je povećati ga na 100 milijuna eura. U moskovskom uredu trenutačno im radi pedeset ljudi. Suma Chakrabarti, predsjednik EBRD-a, ugovaranje ovog posla nazvao je "fantastičnim postignućem za Atlantic grupu".

"To je kompanija s jasnom vizijom i jakim menadžmentom, a ovakav 'deal' napravljen je unatoč svim aktualnim teškoćama u okruženju", rekao je prvi čovjek EBRD-a istaknuvši kako su ovakve stvari važne i za poticanje gospodarske suradnje u regiji, koja se mora izdignuti iznad političkog. "Atlantic je prava regionalna kompanija, od Slovenije do Makedonije i šire. Mi u regiji ne nosimo nacionalnu zastavu, nego Atlanticove brendove. Ne diramo politiku, ali ona jest oko nas. Mi smo iznad toga, dosad nismo imali gotovo ni jedan loš novinski tekst vezan uz naše poslovanje i širenje u regiji. Možda jest bilo straha u javnosti kad smo nešto preuzimali, ali takve su sumnje uvijek prisutne i normalne na početku", poručio je Emil Tedeschi. Osim jakih bankarskih snaga te vodećeg Atlanticova tima u EBRD-u je bio i hrvatski veleposlanik u Londonu Ivan Grdešić, koji je čestitao Atlanticu što je pokazao svoju snagu u samom centru financijske moći. Atlantic grupa posao refinanciranja sklopila je s EBRD-om, Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) te četirima komercijalnim bankama (Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Sberbank i Erste Bank). Kredit je na sedam godina, a njime su postojeće kamate od 5,5 posto snižene na 4,71 posto. EBRD osigurava 60 milijuna eura, IFC 50 milijuna, a komercijalne banke 172 milijuna eura.

 Ugovor s Ikerom

Argeta i u Španjolskoj

Emil Tedeschi jučer se pohvalio i da je Atlantic potpisao ugovor sa španjolskim nacionalnim trgovačkim lancem Iker, kojem počinju isporučivati namaz Argeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close