DZS: Realni pad prometa u maloprodaji u siječnju 5,9 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2013. u 17:42
Guliver/Thinkstock

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u siječnju u odnosu na prosinac prošle godine realno porastao za 0,3 posto.

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u siječnju u odnosu na prosinac prošle godine realno porastao za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2012., realno smanjen za 5,9 posto, pokazuju desezonirani i kalendarski prilagođeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Iz DZS-a, naime, pojašnjavaju da je od siječnja ove godine prezentacija i interpretacija podataka o trgovini na malo potpuno usklađena s Uredbom EU-a o kratkoročnim poslovnim statistikama. Temeljem toga, podaci koji se uspoređuju na mjesečnoj razini, odnosno prema mjesecu prije, prezentiraju se i tumače u desezoniranom obliku indeksa, dok se podaci koji se uspoređuju na godišnjoj razini, prema istom mjesecu prijašnje godine, prezentiraju i tumače u kalendarski prilagođenom obliku indeksa.

Tako kalendarski prilagođeni podaci pokazuju da je realni pad prometa od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, na godišnjoj razini u siječnju ove godine nastavljen 11. mjesec zaredom, odnosno realni se pad iskazuje neprekidno od ožujka 2012. godine.

Statistički podaci za prvi ovogodišnji mjesec prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno pao u sedam trgovačkih struka, ali ne i u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju najveći udio, od 39,1 posto. U toj se trgovačkoj struci, naime, bilježi povećanje promet na godišnjoj razini od 6 posto. Još izraženiji rast, od 10 posto, zabilježen je u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, čiji je udio u ukupnoj maloprodaji 5,3 posto, dok je promet u ljekarnama i maloprodaji medicinskih i ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda (udio od 9,1 posto), porastao za 6,1 posto. 

Među trgovačkim strukama koje su u siječnju zabilježile pad prometa na godišnjoj razini najveći udio u ukupnoj hrvatskoj maloprodaji ima prodaja motornih goriva i maziva, od 19,3 posto, a promet u tom segmentu maloprodaje nominalno je u siječnju ove godine bio za 2,8 posto manji nego u prvom mjesecu prošle godine.

U istom je razdoblju najviše, za 29,9 posto, smanjen promet u prodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, a slijedi prodaja audio i video opreme, željezne robe, boja i stakla, električnih aparata za kućanstvo, namještaja i ostalih proizvoda za kućanstvo, s padom prometa od 13,3 posto. Za nešto manjih 12,6 posto snižen je pak promet u prodaji kompjuters

Komentirajte prvi

New Report

Close