Država kupuje Podravkine dionice da bi na njima zaradila

Autor: Marina Šunjerga/VL , 09. srpanj 2015. u 14:11
Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić/D. Špehar/PIXSELL

HZMO, koji sada posjeduje 10,61% dionica, uplatit će oko 44 mil., a njegov Kapitalni fond oko 23 mil. kuna.

Država će sudjelovati u dokapitalizaciji Podravke koja će ukupnom iznosu ojačati kompaniju iz Koprivnice za oko 510 milijuna kuna.

Izdaje se 1,7 milijuna novih dionica po cijeni od 300 kuna, koja odgovara tržišnoj cijeni koja se tijekom srijede kretala oko 303 kune. Država je odlučila da će sudjelovati s otprilike 108 milijuna kuna kako bi zadržala kontrolni paket dionica. "Nakon dokapitalizacije prodat ćemo dionice Podravke, ali po dobrim uvjetima i uz premiju", objasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Procijenio je da bi odustajanje od dokapitalizacije bila loša poslovna odluka s obzirom na to da je, prema njegovu mišljenja, u ovome trenutku dionica podcijenjena. 

Tako će HZMO, koji sada posjeduje 10,61 posto dionica, uplatiti oko 44 milijuna kuna, njegov Kapitalni fond oko 23 milijuna kuna, a DUUDI 41 milijun kuna. U prvom krugu dokapitalizacije pravo na kupnju dionica, njih oko 314.640, imaju radnici, a potom bi u drugom krugu pravo uplate imali samo postojeći dioničari, odnosno država i obvezni mirovinski fondovi. Prikupljena sredstva planiraju se koristiti ponajprije za financiranje akvizicije dionica društva Žito iz Ljubljane te za ulaganje u širenje poslovanja na novim tržištima te kao djelomični izvor financiranja investicije gradnje nove tvornice krutih, polukrutih i tekućih lijekova Belupa, čime se namjeravaju osigurati dovoljni proizvodni kapaciteti za daljnji rast i razvoj, objasnio je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić prije nekoliko dana investitorima.

Država će ovim potezom sačuvati kontrolni paket od 25 posto plus 1 dionicu u Podravki koja je donedavno bila prezentirana i kao strateška tvrtka u državnom portfelju. 

Uplate državi

Sve javne tvrtke daju 60 posto zarade

Vlada je donijela odluku po kojoj tvrtke u državnom vlasništvu moraju državi uplatiti 60 posto svega što su zaradile, a kako još uvijek nije dobio sve podatke ministar Ranko Ostojić koji je u Vladi zadužen za pitanja državne imovine nije znao odgovoriti koliki će se točno iznos uplatiti. Rekao je tek da plan proračuna nije ugrožen, što znači da će država ipak iz tvrtki izvući oko 1,6 milijardi kuna dobiti. Najveći dio tog iznosa trebao bi uplatiti HEP, koji je izvrsno poslovao, a tu su i Janaf, koji će državnom proračunu donirati više od 63 milijuna kuna, a na popisu su i mnoge druge prosperitetne tvrtke. Agencija Alan mora državi uplatiti kompletnu zaradu jer će se taj novac uložiti u modernizaciju oružanih snaga. Na popisu su i tvrtke koje su oslobođene nemile obveze, a među njima su Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Hrvatske vode, HBOR, SKDD, HŽ Infrastruktura i zračne luke.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Kupovinom fantome, kupovinom

Obrazloži!! Kako jedna država može biti vlasnik nekog teritorija u drugoj državi?

Kupovinom fantome, kupovinom

Neka mi netko objasni kako je moguće da jedna država/državna firma može biti vlasnik nečega u drugoj državi?

New Report

Close