Država ih sputava, a rezultate postižu isključivo sami

Autor: Saša Paparella , 02. srpanj 2014. u 22:00
Okrugli stol turizam/Žarko Bašić/PIXSELL

Slaba iskorištenost dostupnih resursa.

U panel diskusiji posvećenoj turizmu najviše se raspravljalo o ulozi države. "Sve nas koji se bavimo turizmom država sputava, a rezultate postižemo jedino ako se sami snađemo. Država nam je glavni neprijatelj, meni evo već devet mjeseci ne daju potopiti veliki brod pokraj svog kampa kako bi tamo privuklao ronioce.  Pa znate li da u EU ima više ronilaca nego skijaša? A oni su dobri gosti i dolaze izvan sezone", požalio se Eduard Maržić, predsjednik Hrvatske udruge kampova i vlasnik kampa Šimuni na Pagu, te nastavio s kritikom.

"Neki su ministri turizma zalutali u to područje, kao što je primjerice bio Damir Bajs. A zbog turističkog slogana Mediteran kakav je nekoć bio mi bi trebali nekoga tužiti! Pa sjetite se kakav je bio naš turizam prije 20 godina, kakve su nam bile ceste – onaj tko je tada dolazio na Jadran i sada čuje taj tragični slogan sigurno neće ponovno doći", slikovit je bio Maržić, koji se okomio i na olaku dodjelu kategorizacije od četiri ili pet zvjezdica objektima koji to ne zaslužuju. I Sanja Čižmar, starija partnerica iz zagrebačkog Horwath HTL-a iznijela je primjer sporosti državne administracije, zbog koje jedan poduzetnik tri godine čeka dozvolu za gradnju drvene platforme za sunčanje pokraj svog hotela.

"Porazno je da nas, kao domaću konzultantsku tvrtku, puno više angažiraju strane vlade, nego vlada RH", rekla je Čižmar. Tvrdi da hrvatski turizam nije uspio pobijediti sezonalnost, te da se dvije trećine ukupnih godišnjih noćenja u RH događa u dva ljetna mjeseca. "I dalje prodajemo uglavnom sunce i more. Nedostaje inovativnosti, ne izlazimo iz postojećih shema.  Nacionalni turistički marketing nam je statičan, imamo premalo svjetski brendiranih destinacija. Turizam nam je pasivan, on se i dalje više događa nego što se njime upravlja, a razvoj destinacija ovisi o individualnim inicijativama. Ne koristimo dovoljno resurse za rast kao što je primjerice zdravstveni turizam", rekla je Sanja Čižmar.  Pohvalila je dosadašnje vladine restrikcije za gradnju uz obalu, a iz privatnog je sektora izdvojila par pozitivnih primjera- difuzni hotel Ražnjevića dvori A.

D. 1307. u Polači, nastao oko pažljivo obnovljenog imanja. Potom Villa Meneghetti, luksuzni, internacionalno brendirani vinski hotel u blizini istarskih Bala, pokraj kojeg se planira gradnja hotela od 100 soba. Pohvaljen je i projekt potpune rekonstrukcije devastiranog hotela Dunav u Vukovaru, kojem je upravo ovaj tjedan odobreno sufinanciranje iz fondova EU. Goran Osredečki iz hostela Chillout također je imao kritika na državnu politiku prema hrvatskom turizmu, pa mu nije jasna argumentacija resornog ministra da su "boravišna pristojba povećava zato jer je nepromijenjena već 20 godina". Požalio se što je turizam reguliran mnoštvom različitih zakona,  nezadovoljan je i "pretjeranom samovoljom lokalnih šerifa". Odnos vlasti prema turizmu pohvalio je jedino Zoran Marić iz Multikulture, organizator InMusica, kojem je Zagrebački holding ove godine po prvi puta besplatno ustupio zemljište tijekom održavanja tog festivala  na Jarunu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close