Društvo je zabrinuto zbog tolerancije alkohola

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2013. u 22:00
Fotolia

Građani su zabrinuti zbog tolerantnosti društva prema zloupotrebi alkoholnih pića, potvrđuju ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj.

Građani su zabrinuti zbog tolerantnosti društva prema zloupotrebi alkoholnih pića, potvrđuju ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj. Više od polovine ispitanika izjavilo je da je zabrinuto zbog društvene prihvatljivosti zloupotrebe alkoholnih pića, dok se broj ispitanika koji nisu bili zabrinuti za stav društva o toj temi smanjio u odnosu na prošlu godinu. Istraživanje, koje Zagrebačka pivovara provodi već šestu godinu u sklopu nacionalne kampanje Razmisli, predstavljeno je 13. prosinca na okruglom stolu u Hrvatskom novinarskom društvu na kojem su sudjelovali stručnjaci iz različitih područja.

Kako bi upozorili na opasnosti neodgovorne konzumacije alkohola, o rezultatima istraživanja i kampanji “Razmisli – kad piješ, ne vozi” govorili su Darko Grac, prometni službenik za prometnu prevenciju iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, Damir Novak, voditelj Odjela preventive i edukacije HAK-a, Davor Lisicin, tajnik udruge Sigurnost u prometu, dr. Iva Pejnović Franelić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare i Andreja Šantek, moderatorica. Istraživanje o navikama građana vezanim uz konzumaciju alkohola provela je agencija Hendal. Istraživanje je jedna u nizu aktivnosti kampanje “Razmisli – kad piješ, ne vozi” čiji slogan jasno odražava i stajalište Zagrebačke pivovare, koja konzumaciju alkohola tijekom vožnje, čak i u malim količinama, smatra neprihvatljivom. Zagrebačka pivovara u sklopu kampanje ove je godine također poduprla akciju “Europska noć bez nesreća” kako bi dodatno pridonijela podizanju svijesti o važnosti odgovornog ponašanja kada su u pitanju konzumacija alkohola i vožnja, osobito među mladima.

U istraživanju je sudjelovalo 800 ispitanika, reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske, koji u usporedbi s prošlom godinom potvrđuju isti, visok postotak građana koji konzumiraju alkohol. Rezultati pokazuju da 69 posto punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih vraećina to čini nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, a 11 posto svaki dan. Među ispitanicima aktivno ih vozi 71 posto. Među njima je 34 posto onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Zabrinjava podatak da u usporedbi s 2012. godinom gotovo jednak broj vozača sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola kao i mali postotak onih koji su odustali od upravljanja vozilom zbog neprihvatljive konzumacije. Iako se nastavlja prošlogodišnji trend od 2 posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, bitno je naglasiti da je 8 posto ispitanika bilo žrtvom prometne nesreće nastale pod utjecajem alkohola, što je 2 posto manje nego prošle godine. Važno je istaknuti i to da četvrtina ispitanika od 18 do 24 godine, kada su pod utjecajem alkohola, zove taksi, 18 posto hoda do odredišta, 17 posto izjavljuje da ih vozi netko drugi, dok se 16 posto koristi javnim prijevozom.

Ovogodišnje istraživanje također pokazuje da 43 posto ispitanika, među kojima je znatno veći postotak žena i onih u dobi od 18 do 34 godine, bira vozača za skupinu koji se dobrovoljno odriče konzumacije alkohola kako bi sve sigurno dovezao kući, dok ih 11 posto to čini povremeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close