DORH poduzeo radnje zbog navodnog curenja informacija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2014. u 15:39
Foto: Ivica Galoić / Pixsell

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo nakon medijskih napisa istražuje moguće curenje informacija iz neposrednog nadzora.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo nakon medijskih napisa istražuje moguće curenje informacija iz neposrednog nadzora koji je proveo saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provjeravajući tvrdnje Slavka Linića da ga se nezakonito prati.

Povodom objava u medijima zbog mogućeg curenja informacija, a vezano uz postupanje članova Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u vezi s navodima Slavka Linića, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu poduzelo je radnje sukladno Zakonu o kaznenom postupku, izvijestio je DORH.

Saborski Odbor za nacionalnu sigurnost prije dva dana je većinom glasova zaključio kako su Linićevi navodi da ga se nezakonito pratilo po nalogu premijera Zorana Milanovića neutemeljeni. No, Igor Rađenović iz SDP-a zatražio je da se zaključak nadopuni informacijom da su neki članovi Odbora zatražili provjeru nekoliko telefonskih brojeva koji nemaju veze s Linićevim slučajem.

Mediji su potom objavili da su Miroslav Tuđman i Tomislav Čuljak iz HDZ-a tijekom službene provjere tražili da se ispita jesu li pod mjerama i njihovi telefoni, kao i telefonski brojevi Milijana Brkića i Milana Bandića.

Potom se, po pisanju medija, pokazalo da je Bandić bio pod mjerama.

U tekstu objavljenom pod naslovom "Miro Tuđman provalio tajnu istragu protiv Milana Bandića", Jutarnji list je objavio kako su podaci pokazali da je Bandićev mobitel bio pod mjerama koje je odobrio nadležni sud prema zahtjevu tužiteljstva koje ga navodno istražuje.

Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman nije želio otkriti je li u nadzoru doista tražio provjeru brojeva o kojima pišu mediji jer mu, kaže, zakon to zabranjuje, budući da je riječ o tajnim podacima.

Ogorčen je činjenicom da su u javnost plasirana imena osoba čiji su brojevi navodno provjeravani. "Zakon je takav kakav jest, saborski zastupnici su zaštićeni poput ličkih medvjeda pa mogu govoriti što žele s jedne strane, a s druge strane ne trebaju proći provjeru, mogu imati pristupa klasificiranim podacima. I s treće strane, u dosadašnjim nadzorima nikada nije bilo rečeno da se ne mogu postavljati određena pitanja ili tražiti određeni podaci u okvirima ovlasti koje Odbor ima", kazao je Tuđman.

Komentirajte prvi

New Report

Close