DORH češlja sve dnevnice u Vladi, nema više keša

Autor: Marija Crnjak , 06. ožujak 2017. u 22:00
Andrej Plenković i Dinko Cvitan/P. Macek/PIXSELL

Oporba kritizirala zajednički nastup premijera i Dinka Cvitana, GONG upozorava da je DORH neovisno pravosudno tijelo.

Premijer Andrej Plenković otkrio je u ponedjeljak da su se mućke s putnim nalozima i dnevnicama u Vladi nastavile i nakon mandata premijera Zorana Milanovića, zbog čega je angažirano Državno odvjetništvo.

Objavio je to na izvanrednoj konferenciji za medije, na kojoj se pojavio i šef DORH-a Dinko Cvitan, što je pak izazvalo oštre kritike zbog narušavanja neovisnosti pravosuđa. Plenković je pojasnio da je nakon afere s dnevnicama, u kojoj je osumnjičen Milanovićev savjetnik Tomislav Saucha, od nadležnih službi u okviru Vlade zatražio da pregledaju i druge putne naloge. Na pitanje odnose li se njihova nova otkrića na Vladu Tihomira Oreškovića, premijer je odgovorio da će "sve pokazati istraga", u kojoj će DORH temeljito pročešljati sve putne naloge izdavane u Vladi u proteklih godina.

Cvitan je pak potvrdio da postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenje službene isprave. Premijer Andrej Plenković najavio je da će se ubuduće predujmovi za putne troškove rješavati preko bankovnih računa, kako bi se izbjegle manipulacije. Neven Zelić, predstojnik ureda Tihomira Oreškovića rekao je da nema saznanja da su se događale nepravilnosti vezane za dnevnice.

Na Cvitanov nastup na presici uz premijera reagirao je GONG, koji upozorava da je prema Ustavu Državno odvjetništvo samostalno i neovisno pravosudno tijelo. Šef SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako se takvo što nije dogodilo nikada u povijesti Hrvatske, jer izvršna vlast treba biti neovisna od sudske, te ističe kako je to "neobičan signal". Na pitanje novinara kako to da je bio na presici s premijerom, Cvitan je izjavio kako se radi o izuzetnoj situaciji, i trebalo je intervenirati na ovakav način. "Zato je došlo do odstupanja od uobičajenog načina rada", kazao je Cvitan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close