Doktorima i ustanovama 113 mil. za edukacije, kongrese…

Autor: Marija Crnjak , 23. srpanj 2017. u 22:01
Sredstva farmaceutske industrije idu za stručno usavršavanje, istraživanja i razvoj lijekova…/Goran Kovačić/PIXSELL

Inovativne farmaceutske kompanije, njih 23 koje rade u RH, dužne od lani objaviti koliko su izvršile ‘prijenosa vrijednosti’ prema radnicima i organizacijama u zdravstvu.

Inovativne farmaceutske kompanije, članice Inovativne farmaceutske inicijative (IFI) koje posluju u Hrvatskoj. lani su zabilježile najmanje 113,6 milijuna kuna prenesene vrijednosti prema zdravstvenim organizacijama i zdravstvenim radnicima.

Od toga se oko 48,7 milijuna ili 42,9 posto odnosi na zdravstvene radnike, dok je prema zdravstvenim organizacijama izvršen prijenos vrijednosti u iznosu od najmanje 36,8 milijuna kuna, doznajemo u IFI. Naime, 23 inovativne farmaceutske kompanije koje posluju u Hrvatskoj, zaključno s 30. lipnja javno su objavile podatke o prijenosima vrijednosti prema liječnicima i zdravstvenim organizacijama izvršenim tijekom 2016., što je od prošle godine uobičajena praksa inovativne farmaceutske industrije u 33 zemlje.

U IFI-ju napominju da je u istraživanje i razvoj prošle godine inovativna farmaceutska industrija u Hrvatskoj uložila 28 milijuna kuna, odnosno 14 posto više u odnosu na 2015. godinu, "što je potvrda prepoznavanja hrvatskih liječnika i zdravstvenih institucija u standardima istraživanja novih lijekova". Spomenutim sredstvima inovativna farmaceutska industrija je, primjerice, kroz sponzorstva i donacije omogućila realizaciju projekata zdravstvenih organizacija. Pored stručnog usavršavanja liječnika, suradnja industrije i zdravstvenih radnika odnosi se i na sudjelovanje na medicinskim i edukativnim sastancima, gdje liječnici ustupaju svoja stručna znanja, vrijeme i rad, za što primaju pravičnu naknadu, pojašnjavaju u udruženju.

 

28 milijuna

kuna lani su članice IFI-ja uložile u R&D, 14% više nego u 2015.

 Istraživanje i razvoj odnose se na procese prikupljanja podataka o efikasnosti i sigurnosti pojedinih lijekova ili medicinskih postupaka, a provode se kroz kliničke studije i suradnju sa zdravstvenim organizacijama, zdravstvenim radnicima i bolesnicima. Osim samoga prijenosa vrijednosti, procesi istraživanja i razvoja daju i dodatnu vrijednost kroz besplatne lijekove, ali i edukaciju liječnika za nove metode liječenja.  

Domaća generička industrija svoje će podatke objaviti tek za 2017. godinu, pojašnjavaju nam iz Udruge proizvođača lijekova HUP-u, čije su članice i Pliva, Belupo, JGL, Krka, Farmal, Pharmas. "Krajem 2015. godine donijeli smo Kodeks ponašanja članica HUP-UPL kojim su postavljeni visoki etički standardi za industriju lijekova u odnosu sa zdravstvenom zajednicom. Kodeksom je regulirana transparentna objava suradnje i s udrugama pacijenata (opseg, sadržaj, financijski i nefinancijski detalji). Europska udruga generičke industrije lijekova čiji smo Kodeks prihvatili, u svoj kodeks je dodala agregatno objavljivanje podataka o transferu vrijednosti za 2017. godinu, s objavom u 2018. godini", ističu u HUP-UPL-u. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

uh……..mnogo teška i komplikovana tema………hm….biti će zanimljivih zaključaka.-…

New Report

Close