Dodik kritizira MMF i EU a kredit traži u Rusiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2014. u 08:15
foto: Dejan Moconja/PIXSELL

“Nećemo prihvatiti uvjete koji se odnose na novi zakon o radu koji treba napraviti još veću bijedu od radnika”, kazao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Postojeći stand-by aranžman koji Bosna i Hercegovina ima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) može biti produljen samo ako ta novčarska institucija odustane od zahtjeva za izmjenama postojećih entitetskih zakona o radu, kazao je u srijedu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optuživši istodobno Europsku uniju za većinu problema u BiH te za navodni pokušaj "unitarizacije" te zemlje.

"Nećemo prihvatiti uvjete koji se odnose na novi zakon o radu koji treba napraviti još veću bijedu od radnika", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci. Dodao je kako vlasti RS-a od ovog stajališta neće odustati pa je nastavak stand-by aranžmana moguć jedino pod uvjetom da MMF promijeni svoje zahtjeve.

Odbije li RS nastavak suradnje s MMF-om, to će automatski značiti i prekid aranžmana za cijelu BiH jer u tome moraju sudjelovati i entiteti i država.

Ministar financija Federacije BiH Anto Krajina u utorak je potvrdio kako i u tom entitetu razmišljaju o mogućem prekidu stand-by aranžmana.

"Postoji i plan B na kojemu rade ministarstvo financija i vlada FBiH", kazao je Krajina no nije želio otkriti potankosti tog plana uz objašnjenje kako je za to još rano.

Dodik u srijedu također nije želio imenovati banku s kojom vlasti RS pregovaraju istaknuvši tek kako je riječ o komercijalnom aranžmanu a ne pomoći iza koje bi stajala ruska država.

Dodik ipak nije propustio dodati kako u RS-u žele zadržati dobre odnose s Rusijom a konferenciju za novinstvo iskoristio je kako bi napao Europsku uniju zbog njezina odnosa prema BiH.

"Bez obzira što to neće priznati, njihov (EU) prioritet je unitarna BiH. Mi na to nećemo pristati i ako se BiH svodi na tu opciju onda je naš odgovor samostalnost a da bi došli do njega to je naravno referendum", kazao je Dodik.

BiH trenutačno provodi dvogodišnji stand-by aranžman s MMF-om za što joj je odobren kredit od oko 420 milijuna eura.

Vijeće ministara BiH ranije je zatražilo da se aranžman produlji do sredine 2015. godine uz procjenu kako bi do tada mogla potrajati uspostava nove vlasti u zemlji nakon listopadskih izbora a za to je vrijeme nužno osigurati izvor sredstava za projektirani manjak u proračunima države i entiteta.

Sada je taj zahtjev Vijeća ministara BiH doveden u pitanje odnosima unutar zemlje jer vlasti RS odbijaju pristati na izmjene zakona o radu kojima bi se poslodavcima omogućilo lakše primanje ali i otpuštanje radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close