Do 2020. komasacijom će se ujediniti 90 tisuća hektara

Autor: Marija Brnić , 04. srpanj 2014. u 09:52
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina/ Anto Magzan/PIXSELL

Trošak se procjenjuje na 840 milijuna kuna, kazne za one koji koče komasacije 5-10 tisuća kuna za fizičke te 10-50 tisuća kuna pravne osobe.

Desetljećima najavljivana komasacija, koja nikako nije uspjela zaživjeti u Hrvatskoj, uskoro bi trebala biti pokrenuta.

Vlada je u četvrtak usvojila Zakon o komasaciji, kojim će prestati vrijediti stari donesen još 1979. godine i posljednji put mijenjan 1987. godine. Prema riječima ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, procesom koji treba podići efikasnost hrvatske poljoprivredne proizvodnje u idućih desetak godina trebalo bi biti obuhvaćeno ukupno 280 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a trošak tog procesa koji će biti financiran iz Europskog fonda za ruralni razvoj i državnog proračuna procjenjuje se na 840 milijuna kuna. Koja će se područja podvrgnuti komasaciji, određivat će Sabor putem višegodišnjih programa, a Vlada kroz godišnje programe komasacije, koje će izrađivati Agencija za poljoprivredno zemljište na temelju stručnih analiza pojedinih katastarskih općina.

 

3000kuna

po hektaru iznosit će komasacijski troškovi

Prije pokretanja postupka Agencija će obavijestitit sve vlasnike te predstavnike općina i gradova o postupku komasacije, a na rješenje o pokretanju žalba neće biti dopuštena, no moći će se pokrenuti upravni postupak. Predviđene su i novčane kazne za one koji koče realizaciju komasacije, od 5 do 10 tisuća kuna za fizičke, te od 10 do 50 tisuća kuna pravne osobe. U idućih šest godina, do 2020., prioritet države bit će komasacijom ujediniti 90 tisuća hektara zemljišta, s time da bi se najprije krenulo sa 30 tisuća hektara koji su komasacijom obuhvaćeni postojećim zakonom, ali se procesi nisu realizirali. Po hektaru bi komasacijski troškovi trebali iznositi 3 tisuće kuna, a Jakovina procjenjuje da će na godišnjoj razini taj proces trebati financirati s 45 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close