Divjak potpisala sporazum: ‘Možda će uskoro Rimac biti u svemiru’

Autor: Poslovni.hr/H , 19. veljača 2018. u 11:07
Foto: Pixsell

Potpisivanjem sporazuma uspostavlja se pravni okvir za jačanje suradnje u istraživanju i mirnodopskom korištenju svemira te uvjetima za provedbu projekata od obostranog interesa.

Sporazum između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije (ESA) o suradnji u mirnodopske svrhe potpisan je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u nazočnosti predstavnika domaćih znanstvenih i gospodarskih tijela i institucija.

Potpisnici, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i voditelj Ureda za međunarodnu suradnju ESA Frédéric Nordlund, kao i predstavnica Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić, naglasili su širinu suradnje i njezinu ekonomsku stranu.

Sporazum će ubrzati umrežavanje hrvatskih znanstvenika i gospodarstva u Europi, razvoj područja od meteorologije i zaštite okoliša do satelitske navigacije i robotike, kazala je  ministrica Divjak te izrazila nadu da će sporazum potpisan na dan rođenja Nikole Kopernika donijeti "kopernikanski obrat u odnosu znanosti i gospodarstva".

Današnji sporazum, kazala je, bio je dugo na čekanju i značit će podršku STEM području koje je u fokusu interesa Ministarstva.

Kesić Šapić je istaknula da je sporazum prilika za snažniji razvoj na tom području jer ESA 90 posto ugovora ostvaruje s europskim tvrtkama, u lancu je 550 dobavljača iz 24 zemlje, a interes za suradnjom pokazale su brojne hrvatske tvrtke.

Nordlund je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora kazavši kako je Hrvatska već članica europske svemirske obitelji jer je sudjelovala u donošenju odluka u projektima kao što su Galileo i Kopernik, a ovim sporazumom ostvaruje jaču suradnju sa članicama ESA-e.

ESA je međunarodna organizacija s 22 države članice: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Slovenija je pridruženi član. Kanada sudjeluje u nekim projektima u okviru sporazuma o suradnji. Bugarska, Cipar, Malta, Latvija, Litva, Slovačka i Hrvatska imaju sporazume o suradnji s ESA.

Za ESA radi oko 2200 djelatnika iz svih država članica, uključuju znanstvenike, inženjere, stručnjake informacijske tehnologije i administrativno osoblje. ESA-in proračun za 2017. godinu iznosio je 5,75 milijardi eura.

ESA ulaže u svaku državu članicu kroz industrijske ugovore za svemirske programe, a njihov iznos je manje ili više ekvivalentan doprinosu svake zemlje, ističe se na mrežnoj stranici ESA.

Sporazum će ubrzati umrežavanje hrvatskih znanstvenika i gospodarstva u Europi, razvoj područja od meteorologije i zaštite okoliša do satelitske navigacije i robotike, a ministrica Divjak kaže – možda ćemo uskoro imati i Rimac automobil u svemiru, objavio je N1.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Što vrijeme više prolazi- to je nada , nas roditelja- da će se nešto u sustavu školstva , barem onog
osnovno-školstva promijeniti- …..sve manja…

Ništa se nije promijenilo.

Užine u školi su iste već 40 godina…od kad sam ja išla u školu….a jest..dodali su pizzu, riblje štapiće
i chipsi – popsi.. kako se već zovu……. fast food…… ponedjeljkom gris sa kakaom …… a petkom
klipić i cedevitu…… da se …”tijelo odmori od masnoća , šećera , i pretjeranih kalorija tijekom tjedna….” Koja glupo-st reći- tako nešto , djeci u razvoju..!?
Ako Vam je dijete u ponedjeljak i petak živčano, svadljivo i ne možete ga urazumiti…prvo ga nahranite kad Vam dođe izgladnjelo i frustrirano – iz škole….
Nakon toga primite se zadaća, lektira, prezentacija …..
Zatim , podesite sav svoj raspored poslova – prema radnom vremenu aktivnosti u školi..
Recite poslovnom partneru…tko te jeb..e..ne mogu doći na sastanak, moram dijete voziti na
aktivnosti….recite direktoru banke, ne odgovara mi termin…jer morate voziti dijete na dopunske
nastave, nakon čega imaju rupu …i sl..
Najbolje da platite produženi boravak, onda platite instrukcije , platite svu moguću stručnu pomoć..
a navečer, umjesto dobrog filma, uzmite udžbenik i provjeravajte gradivo za svaki slučaj još jednom..

I tako..prolaze godine…ništa se ne događa novog… škole , svaka pokušava dati sve od sebe, da
se što bolje organizira u okvirima svoje lokalne zajednice ili grada….
A ministri……………..dođu nadobudno………i uklope se ….fascinirani Zagrebom………….sve zaborave,
što moraju raditi..i što su obećali…


Svakome tko pomisli da Rimac ima ikakvu supstancu toplo preporucujem edukaciju iz financijske analize npr CFA a ambicioznijima MBA na nakoj ivy league business skoli. To se odnosi i na resornu ministricu koja je pokazala koliko je neinformirana (guska?) sa ovakvim komentarima. No u drzavi u kojoj je Agrokor bio moguc 15 godina, u kojoj je D.Bago CEO Koncara desetljece i polupismeni momak sa srednjom skolom moze biti prorok stare industrije kakva je automobilska.

To i je problem što nam ministri uopće ništa ne razumiju.

Da nešto razumije, onda bi znala da se Rimac bavi zastarjelom električnom tehnologijom s kojom ne može poslati auto do Pušće Bistre a kamoli do Svemira.

A da ti ljudi imalo misle o ekologiji i o Zemlji na kojoj živimo pokazali bi kako izgledaju rudnici (okoliš) nakon što se izvadi Litij iz zemlje.

Apokalipsa.

Ministrica a ne zna ni gdje je šuplja!

Svakome tko pomisli da Rimac ima ikakvu supstancu toplo preporucujem edukaciju iz financijske analize npr CFA a ambicioznijima MBA na nakoj ivy league business skoli. To se odnosi i na resornu ministricu koja je pokazala koliko je neinformirana (guska?) sa ovakvim komentarima. No u drzavi u kojoj je Agrokor bio moguc 15 godina, u kojoj je D.Bago CEO Koncara desetljece i polupismeni momak sa srednjom skolom moze biti prorok stare industrije kakva je automobilska.

New Report

Close