Dioničari ustaju protiv države i Orca na Skupštini Sunčanog Hvara

Autor: Suzana Varošanec , 28. travanj 2011. u 22:00

Mali dioničari glasovat će protiv smanjenja temeljnoga kapitala i denominacije dionica

Nova podjela snaga u Sunčanom Hvaru – u jednom taboru prvi put ujedinjeni država i Orco i u drugom izolirani mali dioničari – diktira nove dioničke odnose i pozicije uoči današnje Izvanredne skupštine dioničara. U toj podjeli snaga mali dioničari prepoznaju tri grupe svojih problema. Prvi je, navode, pretvaranje potraživanja u dionice, čime se povećava udjel Orca i države, a smanjuje udjel malih.

Drugi je denomiranje, koje dodatno utječe na vrijednost njihovih dionica. Treći je moguć nezakoniti “squeeze-out” ili istiskivanje malih nakon što se smanji njihov udjel i vrijednost. Stoga će se mali dioničari SH-a koji drže 12-ak posto dionica pobrinuti da Skupština u Esplanadi ne prođe glatko. Prema najavama, usprotivit će se dogovoru države i Orca, a moguće su i tužbe. Navodno kane glasovati protiv prijedloga odluka da Sunčani Hvar smanji temeljni kapital za 438 milijuna kuna te denominira vrijednost dionica sa 100 na 40 kuna. Također se doznaje da će se usprotiviti dokapitalizaciji tvrtke koja bi se trebala provesti novim izdanjem 1,030.317 dionica pretvaranjem potraživanja koje imaju veliki dioničari prema Sunčanom Hvaru u dionice.

Iako u navedenim prijedlozima odluka vide isključivo smanjivanje svojih prava i vrijednosti dionica, zasad nije jasno kane li nakon Skupštine, na čiji ishod ne mogu utjecati, podignuti tužbe za poništenje svih ili nekih skupštinskih odluka. Zanimljivo je pak da razmatraju da temelj utuženja može biti povreda prava jednakosti dioničara. Kao razlog navode što do povećanja temeljnoga kapitala dolazi iz prethodnoga poslovnog odnosa koji je sam sebi osigurao veliki dioničar tako što je bio na obje strane odnosa – i kreditor i primatelj kredita – što bi moglo značiti zloupotrebu prava jednakosti dioničara. Manevar mogućega nezakonitog “squeeze-outa” također bi, prema nekim najavama, mogao biti razlog tužbi. Zakon o trgovačkim društvima ostavlja prostor da većinski dioničar kreditira društvo i tako, s obzirom na to da njime upravlja, stječe dionice, no to nikako nije smio biti cilj kreditiranja. Čini se da će mali inzistirati na principima “fair playa”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Još jedan dokaz da dioničarstvo nije za nas nego centralizirana privreda jer država ionako o svemu odlučuje.

New Report

Close