Digitalni katastar bit će besplatan

Autor: Sergej Novosel Vučković , 27. ožujak 2018. u 21:59
Sređeno gruntovno stanje preduvjet razvoja zemlje

Zemljišne knjige iz 19. stoljeća.

Digitalni katastar je osnovni preduvjet razvoja Hrvatske, što je poruka s istoimene konferencije i okruglog stola jučer u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i Državne geodetske uprave.

Osvrćući se na podatak da za 70% hrvatskog teritorija još vrijede kastarski planovi iz Austro-Ugarske, iz 19. stoljeća, glavni direktor HUP-a Davor Majetić istkanuo je da su zemljišni registri važan dio strukturnih promjena.  "Zemljišne knjige su početak i kraj svake investicije. Bez pravog registra nema ni upravljanja nekretnina i konačno realizacije ulaganja", kaže Majetić.

Damir Delač, predsjednik HUP-Udruge geodetsko-geoinformatičke struke, apelira na novi registar o prostoru koji će objedinjavati i povezivati katastar, zemljišne knjige i stvarno stanje. "Hrvatska zbog neusklađenosti trpi štetu od 5 milijardi kuna godišnje, dok bi izrada novog registra koštala 10 milijardi", napominje on. Državna geodetska uprava i Ministarstvo pravosuđa već 15 godina provodi projekt sređivanja gruntovnica i katastra, tzv. Uređenu zemlju, a od kraja 2017. i projekt poboljšanja katastarskih planova.

"Prednosti novih katastarskih izmjera su smanjenje pravnih sporova, povećanje prihoda jedinica lokalne samouprave i centralne države: porezi, komunalni doprinosi; bolji gospodarski razvoj lokalnih zajednica; rast vrijednosti zemljišta… Svi podaci će biti na portalima i više se neće plaćati naknade za njih, kaže dr. Damir Šantek, ravnatelj Uprave, zaključujući da je "vrijeme za digitalni katastar". 

Komentirajte prvi

New Report

Close