Na Jadranu određeno 29 istražnih naftnih polja za koje vlada velik interes

Autor: Marija Brnić, Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2014. u 11:19
Spectrumovi podaci za 500 eura/ Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Do kraja svibnja podatke će pregledati 21 potencijalni investitor.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela tri odluke kojima omogućuje provedbu javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu i njegovo raspisivanje 2. travnja.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić podsjetio je da je na Jadranu određeno 29 istražnih polja za koje, po njegovim riječima, vlada velik interes.

Kaže da je soba s podacima (data room), u kojoj zainteresirani investitori mogu vidjeti seizmičke podatke za hrvatski dio Jadrana, zakupljena do kraja svibnja te da je do sada interes za podatke pokazalo 20 tvrtki.

U Vladinim odlukama propisuje se da će natječaj provesti i ponude ocijeniti Stručno povjerenstvo za provođenje javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Ponude se pak, prema današnjoj Vladinoj odluci, predaju prije isteka roka koji ne može biti kraći od šest mjeseci od objave javnog nadmetanja. Potom povjerenstvo ima najviše dva mjeseca da predloži Vladi izdavanje dozvola odabranim ponuditeljima.

Od ponuditelja će se tražiti određivanje valjanosti ponuda u roku od 180 dana (šest mjeseci) od isteka roka za predaju ponuda kao i prikladno jamstvo za ozbiljnost ponude u obliku bankarske garancije, u iznosu 500 tisuća eura.

Kvaliteta ponude bit će procjenjivana prema podacima ponuditelja o predloženom programu minimalnog ulaganja u seizmička istraživanja, broju predloženih rudarskih radova bušenja i istražnih bušotina te o drugim istraživanjima kao i naknadi za potpis ugovora.

Pri tome najveći postotak u ukupnoj ocjeni od 70 posto nosi dio ponude koji se odnosi na inicijalno istražno razdoblje od tri godine u kojem se pak najviše vrednuje broj bušotina. Podaci iz ponude za drugo inicijalno istražno razdoblje od dvije godine nose 20 postotni udio u procjeni ponude, gdje je opet najvažniji broj buštotina, dok naknada za potpis ugovora sudjeluje u procjeni s 10 posto.

'Data room' u 10 dana zaradio 20.000 eura

Idući tjedan, u srijedu, Hrvatska će dakle otvoriti javni natječaj za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

Natječaj će biti otvoren sedam mjeseci, do 3. studenoga, a dokumentacija temeljem koje se aplicira za točno određeno polje od 29 predviđenih u Jadranu plaćat će se po istoj cijeni kao i pregled geoloških podataka u Agenciji za ugljikovodike, po pet tisuća eura. Prvim interesom potencijalnih istraživača na osnovi iskustva s razgledanjem geoloških podataka zadovoljni su u Agenciji za ugljikovodike. U deset dana otkako su otvorena vrata "data rooma" podatke upravo pregledava četvrta kompanija, a termini su, i prema riječima privremene ravnateljice Barbare Dorić, popunjeni sve do konca svibnja.

Ukupno će dotad seizmičke podatke pregledati 21 zainteresirani investitor, a "data room" Agencije bit će otvoren cijelo vrijeme trajanja natječaja. Investitori Agenciji već stižu iz cijelog svijeta.Od pregleda dokumentacije Agencija je dosad uprihodila 20 tisuća eura, no pravi priljev očekuje se temeljem ugovora o kupnji podataka. Prvi se, kako doznajemo, upravo zaključuju, a uplate se očekuju za mjesec dana. Interes je podjednak i za stare Inine podatke, za koje je cijena 100 eura po kilometru, kao i za nove Spectrumove, za koje je cijena 500 eura, a na raspolaganju su po 1000 eura za kilometar i paket podataka za bušotine, kao i 3D stare snimke Jadrana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jel ovo poslovni dnevnik ili školski časopis?

Ovolika razina nestručnog i poslovno-neobrazovanog pisanja mislim da ne govori u korist Poslovnog Dnevnika.

Što je 20.000,00 EUR?

Ja ću platiti 100.000,00 EUR za 0,1 kubični metar zlata. Ovo je obvezujuća ponuda. To je 5 (slovima: pet) puta više nego li će gore navedene tvrtke platiti za informaciju.

New Report

Close