Danici bolji rezultat, ali šteta za govedarstvo, kažu u Baby beefu

Autor: Božica Babić , 29. listopad 2012. u 22:01
Goveđi gulaš će se i dalje proizvoditi, ali kupujući juneće polovice

Podravka gašenjem klaonice u Danici najavljuje novu fazu restrukturiranja, ali ne otkriva hoće li ukinuti još neki proizvodni segment.

Uprava koju vodi Zvonimir Mršić završava ono što je još 2000. najavio Darko Marinac čim je zasjeo u čelnu fotelju Podravke, kaže nam jedan bivši ministar poljoprivrede. Odluka o zatvaranju linije za klanje stoke u tvrtki kćeri, mesnoj industriji Danica, s obzirom na to kako se u Podravci proteklih godina sustavno gasio dio po dio vlastite, elitno razvijene primarne poljoprivrede, a prerađivački kapaciteti punili sirovinama iz uvoza, možda je početak kraja ne samo Danice, dvoji naš sugovornik.

Mršić bez komentara

Iz Podravke su jučer izvijestili da u okviru racionalizacije poslovanja, podizanja profitabilnosti na višu razinu od dosadašnje i nakon što je to potvrdila i studija opravdanosti, 31. prosinca u Danici zatvaraju liniju za klanje stoke. Linija je, iznose, 2011. imala 14 milijuna kuna gubitka, a očekivanja su da će taj trend obilježiti i 2012. U proteklih šest mjeseci svježim mesom, i to u smanjenom obujmu, opskrbljivali su samo Gastro kupce. Zatvaranje linije donijet će dodatne uštede u poslovanju, piše u obavijesti poslanoj Zagrebačkoj burzi uz navod da neće biti otkaza, već će zaposlenici biti raspoređeni na druge poslove unutar grupe Podravka.Mršić je nedavno na konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije brojnim sudionicima zagonetno kazao: "Sačuvajte nešto novca za dionice Podravke", naglasivši kako ne može otkriti konkretne detalje osim da će "uskoro uslijediti dobre vijesti iz Podravke". Je li Mršić tada mislio na preustroj Danice, čija je zadaća popraviti poslovni učinak koprivničkoga prehrambenog diva, ostaje nepoznato. Unatoč nastojanjima Mršić nam je jučer ostao nedostupan.

Ovo je tek uvertira

Razgovarati, ali isključivo neslužbeno, pristao je član Nadzornog odbora. Potvrđuje da je odluka o klaonici uvertira sveobuhvatnijeg restrukturiranja na razini grupe, a klaonica ruši rezultate Danice. Promet svježeg mesa godišnje iznosi tek 40 milijuna kuna. Toni Raič, predsjednik udruge Baby beef koja drži 90 posto godišnjeg tova junetine, iznosi pak da Europska unija više uvozi nego izvozi govedine, a ulaskom Hrvatske u Uniju iduće godine ukida se kvota od 10.000 tona i otvara prostor za znatno veći plasman junetine. On smatra da zatvaranje klaonice u Danici ugrožava razvoj govedarstva, najkonkurentniju proizvodnju u stočarstvu, u više županija. Poziva Vladu kao suvlasnika Podravke da promijeni odluku jer, tvrdi, šteta će biti višestruko veća od gubitka koji Danica iskazuje.

Čuvaju brend 

Gulaš gubi halal certifikat?

Ne namjeravaju, kaže nam jedan član Nadzornog odbora Podravke, ukinuti njihov poznati brend, goveđi gulaš. Proizvodit će ga, dodaje, kupujući juneće polovice. A hoće li zbog gašenja klaonice Podravka za taj gulaš izgubiti halal certifikat, naš sugovornik nije znao odgovoriti. 

Država se neće miješati

Iako Vlada drži 26 posto udjela u Podravci, iz Ministarstva poljoprivrede su o odluci o klaonici poručili: "U pitanju je odluka Uprave koju ne možemo komentirati niti na nju  utjecati."

Komentirajte prvi

New Report

Close