Dalić: Restrukturiranje Uljanika po europskim pravilima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. siječanj 2018. u 08:32
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se uplatom u novcu izdavanjem najmanje 6 milijuna do najviše 10,07 milijuna novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 30 kuna.

O zahtjevu Uljanika za sudjelovanjem države u procesu sanacije i restrukturiranja i pokretanju tog postupka službeno obaviještena je Europska komisija što znači da je u tom procesu potrebno određeno sudjelovanje i suglasnost Komisije na proces sanacije i restrukturiranja, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Odgovarajući nakon što je predstavila prijedlog novog Zakona o državnoj potpori za ulaganja u istraživanje i razvojna novinarska pitanja oko pulskog Uljanika i najavljene skupštine na kojoj će se odlučivati o dokapitalizaciji, potpredsjednica Vlade je objasnila da uključuje izradu programa restrukturiranja kroz koji će se naći strateški partner koji će zajedno s državom, kao jednim partnerom u tom procesu, sudjelovati u provođenju tog programa restrukturiranja.

"U tom smislu Uljanik je zatražio državno jamstvo, koje može biti odobreno samo u slučaju odobrenja Europske komisije, a po njegovu odobravanju u roku šest mjeseci Uljanik je dužan izraditi program restrukturiranja i pronaći strateškog partnera", istaknula je Dalić.

Naglasila je i kako program restrukturiranja i odobravanja državnog jamstva za sanaciju implicira da se, temeljem europskih pravila, kredit koji se dobiva temeljem takvog državnog jamstvo mora vratiti u roku sljedećih šest mjeseci ili se u tom roku treba pronaći strateški partner.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva stoga očekuje maksimalno zalaganje uprave Uljanika u pronalaženju strateškog partnera, a smatra dobrim i što već postoje zainteresirani ulagači.

"U ovom trenutku potrebno je dati podršku upravi Uljanika i Uljanik Brodogradilišta u traženju strateškog partnera, ali očekujem i odgovornost i uprave i svih drugih organa upravljanja, znači nadzornog odbora i skupštine, da se ulože najveći mogući napori na pronalaženju strateškog partnera", poručila je Dalić.

Pulski Uljanik jučer je objavio poziv za izvanrednu skupštinu, koja će se održati 16. veljače, a na kojoj dioničari trebaju odlučiti o povećanju temeljnog kapitala društva za najviše 302,22 milijuna kuna, bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se uplatom u novcu izdavanjem najmanje 6 milijuna do najviše 10,07 milijuna novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 30 kuna.

Dioničare Uljanika na skupštini će Uprava izvijestiti o financijskom stanju društva, postupku sanacije Uljanik Brodogradilišta i postupku odabira strateškog partnera društva.

Uljanik Grupa je krajem studenog najavila upućivanje poziva strateškim partnerima na uključivanje u investicijske programe, a vezano uz budući program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.

Kompanija je dosad zaprimila dva pisma namjere potencijalnih strateških partnera za sudjelovanje u procesu restrukturiranja i diversifikacije Uljanik Brodogradilišta – tvrtke Kermas energija iz Zagreba te Palumbo Grupe iz talijanskog Napulja.

Komentirajte prvi

New Report

Close