Dalić najavila intenzivniju provedbu mirovinske reforme

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Dalić je, između ostalog, istaknula da se dovršava nacionalni program reformi.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić rekla je u srijedu da će ove godine intenzivnije krenuti provedba mirovinske reforme te daljnja reforma sustava obrazovanja, a kazala je i da predstojeću parlamentarnu raspravu o njezinu opozivu vidi kao pokušaj pojedinaca iz oporbe da velik problem Agrokora koriste za vlastitu promociju.  

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Dalić je, između ostalog, istaknula da se dovršava nacionalni program reformi. 

"Taj dokument donijet će nastavak nekih od već postojećih reformi, reformi koje provodimo, a to onda u prvom redu znači i promjene i daljnja poboljšanja u području investicijskog okruženja, u području poslovne klime, dakle općenito jačanja atraktivnosti Hrvatske kao investicijske destinacije. S druge strane, pripreme koje smo obavili prošle godine omogućavaju da sada intenzivnije krenemo u provedbu mirovinske reforme, dakle izmjenu propisa o mirovinskom sustavu, državnoj administraciji i naravno daljnje intenziviranje i daljnje provođenje reformi sustava obrazovanja", naglasila je Dalić.

Do kraja travnja Vlada mora u Europsku komisiju poslati nacionalni program reformi, kao i program konvergencije RH.

Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike. Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije, a njihovo nepoštivanje rezultira sankcijama koje uključuju i "zamrzavanje" sredstava EU-a za državu članicu.

Na pitanje što očekuje u Saboru, koji će u četvrtak na prijedlog 37 oporbenih saborskih zastupnika raspravljati o pokretanju pitanja povjerenja Dalić, navela je da samu kvalitetu tog podneska pokazuje njegov sadržaj.

 "U sadržaju tog podneska ima i pogrešaka, ima i pogrešnog definiranja ne samo dužnosti koju ja obavljam nego i određenih suštinskih elemenata, onog što su podnositelji toga mislili da su bitni. Taj prijedlog je jedan politikantski pokušaj, u nizu mnogih, da se ovaj jako veliki problem (Agrokora), s kojim se Vlada suočava zadnjih 15-ak mjeseci, u stvari iskoristi za nekakve pojedinačne političke interese i da se na tome pokuša poentirati. I da se pokuša poentirati na problemu koji se dotiče tako velikog broja ljudi i s kojim Vlada upravlja upravo kako bi očuvala i radna mjesta i na određeni način perspektivu za velik broj ljudi", kaže Dalić.

Smatra da će cijela rasprava pokazati koji su stvarni motivi podnositelja te interpelacije, ocijenivši da su oni na razini političkoga populizma.

"Kada su se neke druge zemlje suočavale s ovakvim problemima (Agrokor) onda se redovito događalo da su se svi dionici političkog sustava okupili oko rješavanja takvog problema. To se kod nas nije dogodilo. Pojedini su predstavnici oporbe kroz cijelo ovo vrijeme ovaj problem pokušavali koristiti za vlastitu promociju, u stvari na tom pravcu i na tome tragu vidim i ovu interpelaciju o nepovjerenju", izjavila je između ostalog Dalić.   

Komentari (3)
 • vodoinst
  vodoinst 20:13 11.4.2018.

  jačanja atraktivnosti Hrvatske kao investicijske destinacije - smanjiti porez na dobit, ukinuti porez na kapitalnu dobit, ukinuti porez na dividende, pojačati kontrolu i presiju nad onim d.d. koja mirno krše odredbe ZTD i nekažnjeno donose odluke koje su u suprotnosti sa ZTD: Učini to Dalićka pa ćeš vidjeti rezultate.
  O jačoj penalizaciji na temelju godina života nemoj razmišljati jer to neće proći. Penalizacija se može i smije provesti samo na temelju radnoga staža

 • Kirin
  Kirin 20:06 11.4.2018.

  apatero


  Pod hitno ukinuti sve povlaštene saborske mirovine , koje su automatizmom ostvarene jer su se saborski zastupnici i onako "pobrinuli" i za sebe a bogme i za svoje potomke

  …:i protiv onoga koji se pobuni odmah ppokrenuti istragu o porijeklu imovine!
 • apatero
  apatero 11:14 11.4.2018.

  Pod hitno ukinuti sve povlaštene saborske mirovine , koje su automatizmom ostvarene jer su se saborski zastupnici i onako “pobrinuli” i za sebe a bogme i za svoje potomke

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!