Dalić: Dobar je trenutak za uvođenje eura u Hrvatsku

Autor: Ana Blašković , 11. listopad 2017. u 22:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić smatra da je Hrvatska izvrsni kandidat za euro od kojeg očekuje velike koristi.

Banski dvori i središnja banka u niskom su startu da euro zamijeni kunu u Hrvatskoj o čemu javna rasprava počinje za nešto više od dva tjedna. “Vlada, zajedno s HNB-om procjenjuje da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni za koju je Hrvatska izvrstan i prirodan kandidat”, najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koju ovih dana nesmiljeno proziva Ivica Todorić zbog ‘lex Agrokora’.

U emisiji HRT-a “A sada Vlada” poručila je da euro srednjoročni cilj, a ne nešto što se može učiniti preko noći. Temelj za javnu raspravu bit će analiza troškova i koristi koje će HNB predstaviti krajem mjeseca čime će službeno započeti diskurs o tom pitanju. Osim što je euro obveza koju smo preuzeli prilikom ulaska u članstvo EU, Dalić, i sama ekonomistica po struci, smatra da je Hrvatska zemlja koju struktura financijskog sustava čini “izvrsnim kandidatom” za euro područje od čega bi mogli imati značajne koristi. “Hrvati u najvećoj mjeri štede u euru. Više od 80 posto štednih depozita je u euru. Bitne transakcije, kupovine nekretnina, auta, dogovaraju se u eurima. Euro već dugo živi kao dio našeg svakodnevnog života”, ocrtava.

Pozitivni gospodarski trendovi i obuzdavanje deficita, pad kamata i niska inflacija rezultirali su o ispunjavanjem većine kriterija iz Maastrichta osim duga, no važno je da ovom trenutku imamo padajući dug, rekla je Dalić. Kriterij udjela javnog duga od najviše 60 posto udjela u BDP-u Hrvatska značajno ‘probija’, za oko 24 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close