‘Da, ulazim u Upravu EPH, zamrznuo sam tvrtku, ali ostajem predavač’

Autor: Saša Paparella , 22. siječanj 2015. u 22:00
Ante Samodol bio je predsjednik Uprave Hanfe od 2006. do 2012./Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL

Nadzorni odbor EPH nije mu uvjetovao niti napuštanje Investicijskoga odbora Alpe-Adria Balkan Funda.

Ante Samodol potvrdio nam je vijest objavljenu u utorak: Da, postao je treći član nove Uprave Europapress holdinga (EPH), u kojoj odnedavna sjede Zrinka Vuković Berić i Tomislav Wruss. Nakon završetka postupka predstečajne nagodbe, većinski vlasnik EPH postao je odvjetnik Marijan Hanžeković.  

Godina s Kikašem
Samodol, koji je ostao zapamćen kao predsjednik Uprave Hanfe od 2006. do 2012., sklon i nekim radikalnim mjerama koja je tada poduzimao, u posljednje je dvije godine imao dinamičnu karijeru. Tako je 2013. postao direktor komunalne tvrtke Vodoopskrba i odvodnja, ujedno član Uprave Zagrebačkog holdinga. Iste je godine osnovao tvrtku Centar poslovne analize, a objavljeno je i da postaje član Investicijskoga odbora Alpe-Adria Balkan Funda (AAB), fonda sa sjedištem u Gibraltaru koji se bavi turizmom i prehrambenom industrijom. Mjesto direktora u Zagrebačkom holdingu, mandat tijekom kojeg se sukobio sa Slobodanom Ljubičićem Kikašem, napustio je nakon samo godinu dana i to zbog odlaska na mjesto predavača u Visokoj poslovnoj školi Libertas.

Samodola smo pitali hoće li se zbog ulaska u Upravu EPH morati odreći nekih drugih poslovnih aktivnosti. "Moja tvrtka Centar poslovne analize ide u mirovanje. Status u fondu AAB ostaje mi isti, a nastavljam i predavati u Libertasu, za što sam dobio podršku NO-a", rekao nam je Samodol, koji je nakon iskustva u bankarstvu, komunalnoj službi, vlastitoj konzultantskoj tvrtki i državnoj agenciji, sada dobio priliku upravljati velikom medijskom kućom. Ekonomist Ante Samodol, rođen 1965. u Drnišu, pojavio se u javnom životu 1998. kao predsjednik NO-a Križevačka banke. Od 2003. do 2005. bio je u Upravi Nava banke, odakle dolazi na mjesto pomoćnika ministra financija, a potom odlazi u Hanfu. 

Prijetnje zbog Quaestusa
Kao šef te regulatorne agencije Samodol je stekao niz neprijatelja, ali i pokojeg saveznika. U toj malobrojnoj skupini sadašnji je vlasnik EPH Marijan Hanžeković, koji je prije nekoliko godina ušao u žestok sukob s Borislavom Škegrom. Hanžeković je, naime, u Škegrine Quaestus nekretnine uložio dva milijuna eura te je bio i član NO-a tog fonda. Kad je Quaestus zapao u probleme, Hanžeković je optužio nekadašnjeg ministra financija da njegova Uprava nije NO-u dostavljala podatke o ulaganjima fonda. Potom je Hanfa 2011. zbog "sumnji u nezakonito poslovanje" oduzela pravo upravljanja fondom Borislavu Škegri, koji je 2012. morao napustiti mjesto predsjednika Uprave. Quaestus nekretnine ubrzo su završile u likvidaciji. Kasnije je Samodol javno rekao kako su mu zbog Quaestusa prijetili smrću. Škegro je pak napao Hanžekovića i Samodola i najavio tužbe "zbog njihovih laži i obmana". 

Hanfu je vodio šest godina

Stekao je moćne neprijatelje

Od početka mandata u Hanfi Samodol je bio sklon radikalnim mjerama. Zbog navodnog kršenja zakona dao je zatvoriti neke brokerske kuće, potom je Hanfa niz poduzetnika pokušala natjerati na objavu ponuda za preuzimanje tvrtki kao što su Jadran film, Badel 1862 ili Kamensko. Na popisu se našlo šaroliko društvo, od obveze Agrokora da preda 800 mil. kn vrijednu ponudu za preuzimanje Belja do Vinka Grubišića, Bruna Orešara, Michaela Ljubasa, Ante Perkovića i Željka Keruma. U međuvremenu je sud oslobodio Agrokor i Perkovića obveze preuzimanja, ali ni u preostalih 15-ak, nespornih slučajeva država nije smislila način kako prisiliti na poštovanje zakona.

Komentari (3)
Pogledajte sve

EPH će se jako usrećiti s njim….. NOVA FINANCIJSKA ,MUTNA ORGANIZACIJA…

U nas kad postujes zakon onda si radikala. Daleko cemo ovako. Najbolje ce se ovo pokazat na primjeru Franka. Neka oni donesu zakon da duznici u francima nisu nista duzni pa cemo vidit za par godina ko ce platit to sve.

bome ovo je univerzalan lik. nema šta taj nije radio. ne znam samo jel već probo voziti novi suhoj PAK FA i F-22 raptor ?

New Report

Close