Clean start u zdravstvu: Dug 5,7 milijardi kuna i 677 milijuna neevidentiranih obveza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2013. u 16:29
Thinkstock

Iskazane obveze za kredite i zajmove iznosile su 335,5 milijuna kuna

Analiza zatečenog stanja u zdravstvenom sustavu provedena u okviru projekta "Clean start" pokazuje kako je na dan 1. siječnja prošle godine zdravstvo uz dug od 5,7 milijardi kuna imalo još oko 677 milijna kuna neevidentiranih dugoročnih obveza koje će teretiti buduće proračune.

Iskazane obveze za kredite i zajmove iznosile su 335,5 milijuna kuna, a dodatnih 677 milijuna kuna vidljivo je samo u izvanbilančnoj evidenciji, napominju autori projekta.

Kada je riječ o bilanci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), utvrđeno je oko 5,7 milijardi kuna duga, a vlastiti prihodi pokrivaju 77 posto knjiženih rashoda koji su planirani za 2012.

Upozorava se na nerealno iskazane udjele u društvima, rast obveza prema ljekarnama zbog produženja rokova plaćanja sa 120 na 180 dana, kao i na moguću kompenzaciju potraživanja i obveza sa BiH u iznosu od oko 650 milijuna kuna i 600 milijuna kuna obveza nastalih prije uvođenja limita.

Analiza u okviru "Clean starta" upozorila je na prekoračenje ugovorenih limita u financiranju bolnica bez kontrole i bez vidljivih protumjera, kao i na to da dugovanja djelomično nisu niti evidentirana.

Stoga se preporuča kontrola troškova HZZO-a i bolnica, operativno planiranje potreba te povezivanje sa ugovornim obvezama pružatelja usluga, dakle bolnica, ambulanti i ordinacija.

Odluke o kapitalnim investicijama trebale bi se donositi prema strategiji i analiziranim potrebama, a preporuka je i da se kontroliraju provedbe takvih projekata. Trebalo bi se raditi na razvoju unutarnje revizije te povećanju broja i učinkovitosti planiranih revizija i usmjeravanju prema zavodima i bolnicama.

Kada je riječ o državnoj reviziji, trebalo bi raditi na povećanju učinkovitosti i njezine usmjerenosti na pojedinačna područja. Za iskazivanje realnih stavki u bilanci preporuča se provesti "inventuru" dugotrajne imovine u Ministarstvu zdravlja i imovine koja je u upotrebi kod drugih subjekata.

Istaknuto je i kako su planovi i izvještaji dionika u sustavu neučinkoviti i formalni, a preporučeno je razvijanje korporativnog upravljanja Ministarstvom zdravlja.

Komentirajte prvi

New Report

Close