Cijena eurodizela najviša u povijesti Hrvatske

Autor: Josip Bohutinski/VL , 10. listopad 2018. u 14:47
Za spremnik od 50 litara benzina vozači moraju platiti 10 kuna više nego prošli tjedan/H. Jelavić/PIXSELL

U Hrvatskoj gospodarskoj komori kažu da je Hrvatska je po cijeni goriva negdje u gornjoj polovici europskih zemalja.

Hrvatske vozače jučer je dočekalo novo neugodno iznenađenje na benzinskim postajama – cijene goriva su drastično povećane.

Tako litra eurosupera 95, prema podacima portala cijenegoriva.info, od jučer iznosi 10,60 kuna, što je 20 lipa više u odnosu na prošli tjedan. Eurodizel je još više poskupio i to za 28 lipa pa njegova najčešća cijena na benzinskim postajama u Hrvatskoj odsad iznosi 10,41 kunu za litru. Za točenje cijelog spremnika od 50 litara benzina vozači u Hrvatskoj tako sad moraju platiti 10 kuna više nego prošli tjedan dok u slučaju punog spremnika dizelaša to poskupljnje iznosi 14 kuna.

Tin Bašić s portala cijenegoriva.info kaže da je sadašnja cijena eurosupera 95 najviša od listopada 2014. dok je cijena eurodizele, navodi, vjerojatno najviša u povijesti.  Naftni stručnjak Jasminko Umičević kaže da je glavni razlog novog skoka cijena nafte Iran odnosno američke sankcije prema toj zemlji. Objašnjava da je Iran, koji nema moderna postrojenja za preradu nafte, prije ponovnog uvođenja sankcija izvozio sirovu naftu i poluproizvode u druge Zaljevske zemlje koje imaju suvremen rafinerije.

A onda su se ti gotovi proizvodi prodavali dalje, uglavnom na Daleki istok.  U zadnja dva do tri mjeseca, kaže Umičević, dolazi do velikih promjena jer se rade modeli da se u te Zaljevske zemlje iranska nafta zamjeni ruskom. Pri tome, slikovito objašnjava da kad tržište osjeti krv onda rastu cijene nafte, a i svjetska ekonomija raste pa su naftaši i tu našli povod da podignu cijene. Što se Hrvatske tiče, i Umičević nam je potvrdio da je cijena litre eurodizela od 10,41 kunu dosad najviša u povijesti. 

On kaže da je kod nas potražnja za tom vrstom goriva velika jer je gotovo 70 posto vozila kod nas na dizelske motore. Kod nas su također, objašnjava Umičević, problem visoke trošarine na gorivo i PDV koji se plaća i na te trošarine. U Hrvatskoj gospodarskoj komori kažu da je Hrvatska je po cijeni goriva negdje u gornjoj polovici europskih zemalja, dok smo u EU negdje u sredini. Navode da sve zemlje EU obvezuju obavezne minimalne trošarine koje propisuje EU.

A one za super 95 iznose 0,359 eura po litri, a za dizel 0,33 eura ili 2,66 kuna i 2,44 kune. Hrvatska država za bezolovni benzin pak uzima 3,151 kunu po litri, a za dizel 2,45 po litri, objašnjavaju u HGK. U Komori kažu da su na domaćem tržištu cijene naftnih derivata već bile na sadašnjim razinama, ali su proizvođači uvijek podnosili teret tih cijena. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Stvarno šteta da vlada ne uvede sezonske trošarine, kao i na cestarine i trajekte….. pa sad van sezone spusti 20-30% trošarine, a onda u sezoni digne i pokupi šlag od velikog broja turista i automatski oslobodi svoje građane i gospodarstvo tolikog opterećenja.

New Report

Close