Sudski epilog ulaganja 400 milijuna eura: Čermak može početi s investicijom

Autor: Vedran Balen/VL , 24. ožujak 2016. u 14:29
Ivan Čermak, Crodux energetika/ Marko Lukunić/PIXSELL

Projekt je bio na čekanju zbog papirologije, jer je Ministarstvo graditeljstva izdavanje građevinske i lokacijske dozvole uvjetovalo ishođenjem uporabne dozvole za priključni dalekovod.

Crodux energetika Ivana Čermaka nakon dugotrajnog zastoja uskoro bi trebala početi s realizacijom svog više do 400 milijuna eura vrijednog projekta gradnje termoelektrane na plin snage 600 megavata u Slavonskom Brodu.

Projekt je bio na čekanju zbog papirologije, jer je Ministarstvo graditeljstva izdavanje građevinske i lokacijske dozvole uvjetovalo ishođenjem uporabne dozvole za priključni dalekovod. U Croduxu su smatrali kako to nije u skladu s hrvatskim propisima. "Najprije smo uložili prigovor Ministarstvu. Kako nije prihvaćen, podnijeli smo tužbu Upravnom sudu u Osijeku i nakon dvije godine dobili spor. Otkočili smo projekt i on je sada opet u normalnoj fazi razvoja. Upravo završavamo pregovore s investitorima", pojasnio je direktor Crodux energetike Branko Radošević.

Osim električne energije, u jednoj od najučinkovitijih plinskih elektrana na svijetu proizvodit će se i tehnološka para za industriju, ogrjevna toplina te niskotemperaturna toplina za staklenike. Projekt je koncipiran na najsuvremenijoj tehnologiji vodećih svjetskih proizvođača opreme i velik dio poslova bit će ponuđen domaćim tvrtkama, posebno iz djelatnosti građenja, montažerstva, metalne industrije, servisnih djelatnosti, projektiranja, nadzora i transporta.

U tvrtki ističu kako je gradnja predviđena Strategijom energetskog razvoja RH i neovisna o javnim financijama, zbog čega su očekivali veću podršku vlasti i državnih institucija. Tijekom predviđene tri godine radova, na gradnji bi se moglo zaposliti oko dvije tisuće radnika. "Naša termoelektrana jedna je od najvećih investicija u Hrvatskoj. Ne samo da će zaposliti brojnu operativu u izgradnji, nego cijeli taj projekt ima višestruki pozitivan učinak na cijelo gospodarstvo Slavonskog Broda, Slavonije i Hrvatske", istaknuo je Radošević. Termoelektrana će biti smještena na području brodske Lučke uprave, a uz nju je planirana i gradnja tvornice za proizvodnju bioetanola. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Pero7
oko cca 5 god…, govorim iz izkustva

Mi svakog zovemo generalom! Pa tako geodetskog pomoćnika, majstora monetera, …. nastavi niz

@pero7

Baš to:)

Je li to onaj general što je prije rata imao kombi i postavljao klima uređaje po Zagrebu, da bi u ratu vozio Srbima gorivo preko Vinjana Donjih svakih tri dana po 12 cisterni,dok je hrvatski narod krvario na ratištima u Bosni od istih tih Srba….
da bi taj isti gospodin izišao iz rata sa 200 mil EURA……pljuuuuccccc

New Report

Close