Čelnici 30-ak gradova i općina traže povećanje rudne rente

Autor: Hrvoje Šlabek/VL , 09. svibanj 2016. u 22:00
Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

Žele 12% vrijednosti izvađenog plina i nafte.

Čelnici 30-ak općina i gradova iz Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije od Ministarstva gospodarstva traže povećanje naknade za eksploataciju ugljikovodika (rudne rente) koju im isplaćuje Ina.

Traže povećanje s 10% tržišne vrijednosti izvađenog plina i nafte na 12%, kao što je u Mađarskoj. Koprivničko-križevački dožupan Darko Sobota (HDZ), inicijator zahtjeva, tvrdi da općine, gradovi i županije na čijem u proteklih nekoliko godina trpe zbog smanjenja naknade. “Samo u ovoj županiji proizvodnja plina 2008. iznosila je milijardu, a lani 550.000 prostornih metara. Razlog smanjenju je to što MOL ulaže u istraživanje i razvoj u Mađarskoj, ali ne i u Hrvatskoj”, kaže Sobota i dodaje da su županija i općine lani izgubili 17 mil. kn prihoda od rudne rente. Smanjenje prihoda nije zaustavilo ni udvostručenje naknade s 5 na 10% iz 2014. Tada je država odredila da će uzeti pola, općinama dati 30%, a županijama 20%. Sad lokalne jedinice traže da se povećanje od 2% slije u općinske blagajne.

Prema riječima Zdravka Ivančana (HSS), načelnika Molva, na čijem se području proizvodi dvije trećine hrvatskog plina, od 2012. do danas Molve su izgubile oko 25 milijuna kuna prihoda od rudne rente.

Komentirajte prvi

New Report

Close