Poljaci koji su lani preuzeli Pan-Pek i Studenac ‘zagrizli’ za novu ulagačku priliku

Autor: Jadranka Dozan , 06. lipanj 2019. u 13:09
Grupa Čakovečki mlinovi lani ostvarila 1,4 mlrd. kn prihoda i dobit od 45,7 milijuna kuna/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Uprava će strateške opcije vagati tijekom ljeta, odluka najesen.

Maloprodaja i proizvodnja hrane već je neko vrijeme jedan od živahnijih poslovnih sektora i u pogledu investicijskih radara međunarodnih igrača. 

Dok se najveća preslagivanja tek očekuju s početkom vlasničkog restrukturiranja u okviru portfelja "novog Agrokora" tj. Fortenova grupe, strani su private equity fondovi prilično aktivni. U proteklih nešto više od godinu dana preuzeli su dvije vodeće pekarske tvrtke, Mlinar i Pan-Pek, kao i maloprodajni lanac omiškog Studenca s gotovo 400 prodajnih mjesta na Jadranu.

Poljski fond iz grupacije Enterprise Investors, koji je lani u ožujku preuzeo Pan-Pek, a samo tri mjeseca poslije i Studenac, već je, čini se, "zagrizao" i za novu ulagačku priliku. U domaćoj investicijskoj zajednici tvrdi se, naime, da je pokazao interes i za ulaganje u Čakovečke mlinove, koji u financijskim krugovima slove za odlično vođenu grupaciju koja "pod kapom" ima dva biznisa: i mlinsko-pekarsku proizvodnju i maloprodaju. Poljaci su akvizicijom Studenca u Hrvatsku ukupno uložili 160 milijuna eura, ali i najavili da tu neće stati.

Neslužbene tvrdnje ni jedna strana zasad, posve razumljivo, ne želi komentirati. Glasnogovornica poljske upravljačke kompanije Anna Czywczynska poručila je kako u načelu ne komentiraju tržišne spekulacije o njihovim investicijskim aktivnostima.  S druge strane, u odgovoru Čakovečkih mlinova, koji su prije dva mjeseca obznanili da kreću u razmatranje raznih scenarija, sugerira se da će se još koji mjesec baviti analizama strateških opcija, nakon čega bi trebala "pasti" odluka o daljnjem smjeru i modelu razvoja.   

 

160 milijuna

eura ukupno je dosad uložio poljski fond u Hrvatsku

"Menadžment je sa svojim savjetnicima i dalje angažiran na analizi strateških opcija za Grupu, pri čemu sagledavamo različite opcije. Rezultati tih postupaka i preporuke očekuju se na jesen ove godine, a dioničari i drugi dionici Društva o svemu će biti pravodobno obaviješteni", odgovorio nam je Nino Varga, član Uprave.  Čakovečki mlinovi u travanjskoj su objavi na burzi potvrdili da su za potrebe "analiza strateških i financijskih opcija za unaprjeđenje dugoročne održivosti i vrijednosno jačanje grupe" kao  financijskog savjetnika angažirali Interkapital. Tada su objasnili i da razmatranje raznih scenarija uključuje širok spektar opcija: nastavak samostalnog poslovanja uz dodatna značajna ulaganja u razvoj pojedinih poslovnih područja, zajedničke poduhvate, ali i dezinvestiranje pojedine imovine, poslovnih cjelina, društava ili cjelokupne Grupe.

Na sagledavanje strateškog smjera potaknule su ih, kažu, analize stanja, očekivanja i rizika na domaćem maloprodajnom i pekarskom tržištu. Posljednjih nekoliko godina njih su obilježili pozitivni efekti rasta kupovne moći građana i rasta turističkog sektora, kao i nekolicina značajnijih preuzimanja te najave ulaska novih međunarodnih igrača na tržište.  "Uprava smatra kako će promjene u okruženju zahtijevati značajnija ulaganja u pekarsku proizvodnju, ali prvenstveno u daljnji razvoj maloprodajne mreže koja ostvaruje većinu prihoda i dobiti grupe", obrazložili su dodajući kako u tim uvjetima nastoje odabrati najbolja strateška rješenja. Kolika ulaganja u daljnji razvoj i širenje poslovanja smatraju potrebnim, odnosno koliko bi u tom pogledu implicirao nastavak samostalnog poslovanja još je prerano komentirati, kaže Varga.

  I tu opciju razmatraju, kaže, a u odgovoru znakovito ističe kako je s obzirom na trendove "razvidno da bi grupacija Čakovečki mlinovi trebala provesti integraciju svoga maloprodajnog poslovanja i proširiti ga na razinu nacionalnog trgovačkog lanca u segmentu trgovina manjeg formata". Enterprise Investors su, pak, neposredno nakon objave preuzimanja Studenca, što im je bila četvrta akvizicija u Hrvatskoj (koju godinu prije su od Agrokora kupili Intersport, a posredno su uši i u segment mineralnih voda Studenac) jasno dali naslutiti da ni izbliza nisu iscrpili ulagačke apetite. 

Michał Kędzia, jedan od partnera zadužen i za hrvatsko tržište, najavio je kako u Adria regiji (dio koje je Hrvatska) nastavljaju tražiti nove projekte za nedugo prije osnovani fond od 500 milijuna eura.  Tržište maloprodaje u Hrvatskoj posljednjih godina doživjelo zdravi rast zasnovan na porastu kupovne moći te značajnom povećanju broja turista, u više su navrata isticali u poljskoj kompaniji. Takvo sagledavanje potencijala tržišta potvrdili su i nakon kupnje omiškog Studenca, trgovačkoga lanca koji je u međuvremenu  preuzeo i porečke Istarske supermarkete sa stotinjak dućana.

Iako se zasad ne zna kakav će u konačnici biti rasplet čakovečkoga razmatranja strateških opcija, a zasad nije posve jasno ni je li poljski fond zainteresiran samo za dio njegova biznisa ili za grupu kao cjelinu, prilično je razvidno da se portfelj Čakovečkih mlinova prilično dobro uklapa u EI-ove preferencije, kako u pekarstvu tako i u maloprodaji.  Naime, u okviru grupe Čakovečki mlinovi maloprodajna mreža je veoma dobro raspoređena; uz mrežu Trgostila i Metssa kao kontinentalnih aduta, dio portfelja Čakovečkih mlinova je i mreža Trgovine Krk.

Istodobno, u mlinsko-pekarskom biznisu pod čakovečkom grupom posluju i opatijski Radnik i zadarski Vražap. Čakovečki mlinovi na razini grupe lani su ostvarili nešto manje od 1,4 milijarde kuna ukupnog prihoda (neznatno manje nego godinu prije), a pritom su iskazali 45,7 milijuna kuna neto dobiti, pet milijuna više nego 2017. Uz obitelj Varga, najveći dioničari su mirovinski fondovi s oko četvrtinom kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close