Braća Žužul i Strabag traže sudski presedan za most Čiovo

Autor: Suzana Varošanec , 12. travanj 2015. u 22:00
Damir Primorac zastupa nezadovoljne građevinare/FOTO

Kako tvrde odvjetnici, cilj nije zaustavljanje gradnje, nego provedba sudske kontrole pravilnosti postupanja.

Radovi zagrebačkog Viadukta u tijeku su već mjesec dana na mostu kopno-Čiovo, najvećem javnom projektu u Dalmaciji financiranom pretežito novcem EU fondova (80%), no otvoreno je pitanje što  slijedi. U obilazak gradilišta uskoro kreće i ministar Siniša Hajdaš Dončić koji sigurno neće zateći zaustavljene građevinske radove, ali hoće li do toga doći ovisi o odluci upravnog sudstva.

Naime, obustavu radova na temelju privremene mjere do okončanja upravnog spora, uz tužbu za poništenje natječaja naručitelja Hrvatskih cesta, zatražila je zajednica ponuditelja u kojoj nastupaju austrijski Strabag i Skladgradnja Slavena Žužula. Posrijedi je izgleda presedan u pogledu mogućnosti privremene blokade građevinskih radova, dok se ova mjera protiv drugih odluka upravnih tijela, primjerice poreznih rješenja, inače prakticira. Postupak je hitan, a tužba je još početkom ožujka pristigla Upravnom sudu u Splitu. Nezadovoljne građevinare zastupa odvjetničko društvo Primorac i partneri.

Kako nam je pojasnio odvjetnik Damir Primorac, cilj nije zaustavljanje gradnje mosta, nego provedba sudske kontrole pravilnosti postupanja. Na predmetu je konkretno angažiran odvjetnik navedenog društva Kruno Peronja. Tužba s navedenim prijedlogom napisana je na 32 stranice. Tužitelji se pozivaju i na jednu recentnu odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, te se protive odluci DKOM-a da oni nemaju pravni interes, zbog čega im je druga žalba odbačena. Očekivana dobit od ovog posla iznosi 7 milijuna  kuna, ali je od toga znatno vrijednija referenca koja se njime stječe. Inače, u ovom je postupku žalba Brodosplita bila usvojena, a Strabagova odbijena.

Neslužbeno se doznaje da je sporna bila bankarska garancija koja je bila dostavljena u preslici, te dokaz tehničke sposobnosti – potvrda o izvršenim radovoma istog tipa. U ponovljenom pregledu ponuda, pak, naručitelj je tražio pojašnjenje i upotpunjavanje samo ponude Viadukta, čime je navodno sebi dao mogućnost ponovnog odabira istog izvođača. U tijeku je rok od 30 dana za očitovanje HC-a i Viadukta, a prije ljeta bit će poznata prvostupanjska odluka, no postoji pravo na žalbu Visokom upravnom sudu. 

Čeka se optužnica

Blokirano 20 milijuna kuna

Još traje istraga navodno preplaćenog bojanja tunela Mala Kapela i Sv. Rok gdje je jedan od osumnjičenika Slaven Žužul, direktor Skladgradnje, ali i njegova tvrtka po osnovi kaznene odgovornosti pravnih osoba. Potvrdio nam je to odvjetnik Damir Primorac, branitelj Marija Lovrinčevića, nekadašnjeg člana Uprave HAC-a.  "S obzirom na rezultate provedenih dokaznih radnji i prema stanju spisa više je elemenata u prilog obustave istrage, nego podizanja optužnice", kaže Primorac, dodajući da se već pet godina na posebnom računu, bez oročenja nalazi 20 milijuna kuna Skladagradnje na temelju privremene mjere zabrane raspolaganja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sad će to Turudić riješiti, bio je zauzet oslobađanjem Bandića.

New Report

Close