Brač 2016. postaje veliko gradilište

Autor: Suzana Varošanec , 16. lipanj 2015. u 22:00
Veliki projekt zdravstvenog turizma na Braču zaposlio bih 1300 ljudi/Ivana Ivanović/PIXSELL

Kreće projektiranje infrastrukturnih objekata te ishođenje dozvola za gradnju. Računaju da će ih dobiti do kraja godine.

U završnoj je fazi prva etapa projekta Brač Medical City, trenutačno najvećeg u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj.

Investicija se procjenjene na 920 milijuna eura. Mogućnost liječenja tumora pružit će se onima kojima je posljednja nada najsuvremenija metoda ionskog zračenja, i to, kako se najavljuje, za šest godina na Braču, u prvoj privatnoj klinici te vrste na svijetu. Prijelaz na više faze razvoja projekta povod je i sastanka upriličenog u općini Nerežišća prošlog petka, kad su buduće gradilište obišli predstavnici investitora i znanstvenici uključeni u projekt, zajedno s općinskim načelnikom Lovrom Kuščevićem. Tijekom svibnja, kako je rečeno, očekuje se dobivanje svih potrebnih suglasnosti, a sudeći po dobroj dosadašnjoj suradnji Ministarstva graditeljstva, Splitsko-dalmatinske županije i općine, nema razloga da konačne suglasnosti ne budu pozitivne i na vrijeme.

One su preduvjet kako bi Općinsko vijeće moglo usvojiti prostorni plan uređenja općine i urbanistički plan za zonu gradnje, gdje je lokacija Prajca predviđena za bolnički klaster, Jerkovica za hotele te kongresni, trgovački i SPA centar, a Pleternik za rezidencijalne potrebe budućih zaposlenika. Inače, trenutačne procjene govore o potrebama za 1300 radnika. Kako je objasnio Kuščević, potom kreće projektiranje infrastrukturnih objekata – prometnice, elektroopskrbe, vodoopskrbe i kanalizacije, te ishođenje dozvola za gradnju.

 

920milijuna

eura ulaže Croatian Land Holdings na Brač

Ako ih dobiju do kraja godine, realno je očekivati da će 2016. Brač postati veliko gradilište. Paralelno s time pristupit će se projektiranju objekata vezanih za same sadržaje, pa će 2016. biti puno posla i za arhitekte. U projekt ulaže tvrtka Croatian Land Holdings Plc sa sjedištem na Malti, od ukupno 590 tisuća četvornih metara pola se predviđa za medicinske svrhe. Ionska terapija složen je i skup postupak, zrela je tehnologija koja se provodi od 1991., kad su se znanstvenici njome počeli baviti u Italiji, da bi 2011. počeli primati pacijente u Paviji nedaleko od Milana.

Godišnje ih imaju oko 600 s trendom porasta, a rezultati su evidentni, iznio je generalni direktor klinike CNAO Sandro Rossi. Istaknuo je, međutim, da treba proći najmanje pet godina da bi se oni mogli sa sigurnošću procjenjivati, pa će precizna statistika tek uslijediti. Klinika MedAustron u Bečkom Novom Mjestu prve pacijente primit će 2016., a njezin generalni direktor Bernd Mösslacher rekao je da već 1500 pacijenata čeka na red. Velika pažnja bit će posvećena razvoju kadra ususret završetku nove destinacije. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Konačno?

[emo_palacg]

New Report

Close