Borzan najavljuje uštede i do 4.000 kuna godišnje po kućanstvu

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2017. u 11:52
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list

Danas Europski parlament glasa prijedlog Uredbe za označivanje energetske učinkovitosti. Uredba vraća energetske oznake na skalu od A do G.

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan  kaže kako bi novo označavanje kupcima trebalo olakšati odabir uređaja koji bi im mogao donijeti značajne uštede na godišnjoj razini.

„Istraživanja su pokazala da 85 posto kupaca uvažava energetsku oznaku prilikom kupovine električnih uređaja. Postojeće energetske oznake koje su uključivale i A+ do A+++ razrede bile su dosta zbunjujuće za potrošače. Naime, gotovo svi proizvodi na tržištu su bili u nekom od A razreda. Povratkom na jednostavniju skalu će se omogućiti veća ušteda energije. Europska komisija je izračunala da će svako kućanstvo mjerama energetske učinkovitosti uštedjeti oko 480 eura godišnje.“, kaže Borzan.

Uvest će se registar proizvoda po energetskoj učinkovitosti kako bi se imala bolja kontrola takvih proizvoda, a isto tako i registar energetskih oznaka. Naime, procjenjuje se da oko 15 posto proizvoda na tržištu nije točno označeno.

''Europska komisija je izračunala kako će se mjerama pojačane energetske učinkovitosti na godišnjoj razini uštediti oko 200 milijardi kWh, tj. ukupna potrošnja Latvije, Litve i Estonije. Cilj EU je povećati energetsku učinkovitost za 27% do 2030.'', kaže Borzan.

Revidiranom oznakom energetske učinkovitosti proizvođači i europski trgovci na malo povisit će svoje prihode za više od 10 milijardi EUR godišnje

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close